Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1994-ben a Magyar Szocialista Párt képviselõje a televízió választási kampánymûsorában az alábbi mondatot mondta: "Folytatnánk az egészségügyi dolgozók bérrendezését, hároméves programot dolgoztunk ki az egészségügyi dolgozók bérlemaradásának megszüntetésére." Nos, tisztelt kormánypárti képviselõtársaim, ez volt az ígéret. Az elmúlt három év alatt azonban nem hogy bérrendezés és bérlemaradás megszüntetése nem történt, de ez évben az egészségügyi dolgozók béremelésének ügyében rendkívül nagy a bizonytalanság. Januárban még az intézményvezetõknek sem tudtak egyértelmû választ adni arra, hogyan tudják biztosítani a megígért béremelés fedezetét.

A Magyar Demokrata Néppárt nevében már a múlt héten napirend elõtti felszólalásomban feltettem a kérdést. Erre válaszként az államtitkár úr azt mondta: a Népjóléti Minisztérium az egészségügyben dolgozó közalkalmazottak körében felméri, hogy a kötelezõ bérbeállás az egyes intézményeknél milyen forrásokat igényel, megvan-e a finanszírozási fedezet a bérmegállapodás teljesítésére, valamint a dologi kiadások emelkedésére.

Tisztelt Miniszter Úr! Azóta sok mindent hallottunk. Kormányszóvivõi tájékoztató is volt. A Magyar Demokrata Néppárt nevében kérem, hogy tájékoztasson arról: a felmérés megtörtént-e, megtalálták-e már a fedezetet a bérmegállapodás teljesítésére, a dologi kiadások emelkedésére az Egészségbiztosítási Alap költségvetésében nemcsak márciusra, hanem az egész évre? Mikor fizethetik ki a február 1-jétõl érvényes béremelést? Kérem, tájékoztasson arról is, emellett találtak-e fedezetet a kórház- konszolidációnak nevezett elõlegek visszafizetésére is az év második felére. Tisztelt miniszter úr, várom válaszát. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage