Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársam! Itt az a probléma, amivel idõnként találkozunk, de nemcsak a burgonyánál, hanem a hagymánál, a sertéshúsnál, a tejnél és szinte valamennyi olyan stratégiai terméknél, amelynek a piacszabályozása nagyon fontos lenne.

Mikor van joga egy államnak és mikor kötelessége az intervenciós eszközhöz nyúlni? Akkor, ha olyan piaci zavar következik be, amelynek elhárításában az államnak komoly szerepet kell vállalnia abból a közös kockázati alapból, amit mind a termelõk, mind pedig a központi költségvetés együttesen hoz létre. Ilyen alap a burgonya esetében nincs. A tejnél van, illetve ez az alap létrehozásra kerül a hagymánál, ugyanis a Hagyma Terméktanács dicséretes módon elkészítette azt a piacszabályozási modellt, amely beszabályozza, hogy mekkora területen, milyen minõségben vetnek, és ehhez képest milyen piaci lehetõségeik vannak, és esetleges piacborulás esetén mibõl finanszírozzák.

Már két éve, hogy burgonyafronton is látszódnak a jelek, mert az elõzõ év elõtt is igen jó termés volt. Mit csinált a termelõ? Az el nem adott termést is elültette.

(16.10)

Így közel egymillió tonna burgonya keletkezett ebben az országban - a jó idõjárás is közrejátszott -, és mi, ha egész nap burgonyát eszünk, akkor sem tudunk 560 ezer tonnánál többet elfogyasztani. Tehát közel 500 ezer tonna a felesleg, amelynek az exportkivitelét, intervenciós lehetõségeit kellene most megvizsgálni, illetve vizsgáljuk folyamatosan; tárolási támogatás, illetve bizonyos szubvenciók vonatkozásában a pénzügyi forrásokat keressük.

A megoldás azonban nem ez. A megoldás az, hogy ezt a szabályozott agrárpiacot végre sikerüljön már elérni, aminek elsõ gyengécske kis kísérletét tettük meg ebben az évben annak érdekében, hogy a termelõk azt adminisztrálják már legalább, hogy mit kívánnak termelni, azt hol akarják értékesíteni és milyen minõségben, mert az állam csak így tud mögéjük állni. Akit nem ismer a piacon, akirõl nem tudja, hogy mivel foglalkozik, csak akkor jön majd elõ, amikor valami baj van, azt az adófizetõk pénzére és kockázatára, azt hiszem, ez a kormány sem fogja felvállalni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage