Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Világbank segély jellegû fejlesztési kölcsönöket nyújtó leányintézménye, az 1960-ban alapított Nemzetközi Fejlesztési Társulás - angol rövidítéssel: IDA - a legszegényebb fejlõdõ országok felé irányuló hitelnyújtási tevékenységét a rendszeres idõközönként a donor-tagállamok számára vissza nem térítendõ hozzájárulásokból feltöltött alapból, a már törlesztett IDA-hitelekbõl, és a Világbank nyereségének a kormányzótanács döntésének megfelelõen átutalt részébõl fedezi.

Világbanki tagságából következõen, a GDP nagysága arányában Magyarország is részt vesz az IDA alapjainak feltöltésében, de a költségvetési kiadási lehetõségek szûkülésére való tekintettel egyre csökkenõ mértékben. A 7. és 8. alapfeltöltésben 0,11 százalékos részaránnyal, a 9. alapfeltöltésében 0,09 százalékos részaránnyal, a 10. alapfeltöltésben pedig 0,08 százalékos részaránnyal vettünk részt. Az IDA alapjainak következõ, 11. feltöltése az 1998. és '99. pénzügyi évekre vonatkozik. Tekintettel arra, hogy az IDA 10. alapfeltöltése '96-ban lezárult, a donorok úgy döntöttek, hogy a '97-es pénzügyi évre Közbülsõ Alapot hoznak létre, melyben minden donor-ország a 10. alapfeltöltésben vállalt részaránya erejéig vesz részt.

A Közbülsõ Alap és az IDA 11. alapfeltöltésére irányuló tárgyaláson arra törekedtünk, hogy a legutóbbi alapfeltöltés összegének mintegy a felére csökkentsük Magyarország részesedését. Ennek megfelelõen a Közbülsõ Alapra vonatkozóan hozzájárulásunk 0,07 százalék, a 11. alapfeltöltés pedig 0,06 százalékos részarányt képvisel. A 1997. évi költségvetési törvény és annak számítási anyaga ennek megfelelõen tartalmazza a befizetendõ összegeket: '97-re 2 millió SDR, '98-99-re évi 1,5-1,5 millió SDR.

Tisztelt Ház! Az 1991-ben 10 milliárd ecu alaptõkével létrehozott Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknak induláskor nyolc kedvezményezett országa volt, az országok száma idõközben 26-ra növekedett. Az EBRD az alaptõkéhez viszonyított hitelkihelyezési arány tekintetében a tervezettnél gyorsabban közelítette meg a biztonságos mûködés fenntartása érdekében elõírt mértéket, ezért idõszerûvé vált az alaptõke-emelés. Az alaptõke-emelés növeli a tagországok, illetve az azokban mûködõ vállalkozások hitelfelvételi lehetõségeit.

Az EBRD '96. évi közgyûlésén a bank kormányzótanácsa megszavazta a 100 százalékos alaptõke-emelést. A Magyar Köztársaság nevében történõ egyetértõ szavazásra a magyar kormány határozata adott felhatalmazást. A megemelt alaptõkének 22,5 százalékát kell befizetni '98-tól kezdõdõen nyolc év alatt, nyolc egyenlõ részletben. Magyarország '91- ben 7900 részvényt jegyzett, a jelenlegi 100 százalékos alaptõke- emelés tehát ismét 7900 részvény jegyzését jelenti. Így 17,78 millió ecu a nyolc év alatt befizetendõ tõke.

(17.10)

Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy a Magyar Köztársaság részérõl pénzügyi kötelezettség vállalása az Országgyûlés hatáskörébe tartozik, kérem, hogy a Nemzetközi Fejlesztési Társulás Közbülsõ Alapjában és 11. alapfeltöltésében, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank alaptõke-emelésében való magyar részvételt az Országgyûlés hagyja jóvá. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage