Fodor István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FODOR ISTVÁN honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Február elején fogadta el a tisztelt Ház a Magyar Köztársaság 1997. évi egyéni partnerségi programtervezetérõl szóló országgyûlési határozatot, egyúttal felhatalmazta a kormányt az ennek keretében tervezett gyakorlatok jóváhagyására, természetesen annak függvényében, hogy azokról az Országgyûlés külügyi, valamint honvédelmi bizottságát tájékoztassa.

A jelen elõterjesztésben az alkotmány 40/B § (1) bekezdése, illetve a 40/C § (1) bekezdése értelmében a fentieket meghaladó, az 1997-es esztendõben két- és többoldalú megállapodások alapján tervezett csapatmozgásokhoz kérjük az Országgyûlés hozzájárulását. A tervezett csapatmozgások túlnyomó többségére - szám szerint 21-re - kétoldalú megállapodások alapján, többnyire a kölcsönösség figyelembevételével kerül sor, részben szomszédos országokkal, részben pedig NATO- tagállamokkal, illetve a NATO-tagságra a közeljövõben aspiráló országokkal. A korábbi évek tapasztalatai igazolják ezeknek a gyakorlatoknak a képzési programba történõ illesztését. Hasonló megfontolás alapján partnereink is ragaszkodnak ezeknek a gyakorlatoknak a folytatásához.

Az elõterjesztés 22. pontjában foglalt gyakorlatokra, illetve azoknak külföldön történõ végrehajtására azért van szükség, mert a használt eszközök hatótávolsága miatt azok alkalmazása Magyarország gyakorlóterein, illetve légterében nem oldható meg.

Tájékoztatom a tisztelt Országgyûlést, hogy az elõterjesztésben szereplõ valamennyi gyakorlat és azok rendezvényeinek költségfedezetét a költségvetési törvényben elfogadott elõirányzatok tartalmazzák. Tájékoztatom továbbá a tisztelt Házat, hogy a tervezett csapatmozgásokra az Országgyûlés hozzájárulása esetén legkorábban a második negyedévben kerül sor.

Kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy az elõterjesztést tárgyalja meg és fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage