Nagy Frigyes Tartalom Elõzõ Következõ

DR. NAGY FRIGYES földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársam! Az agrárkamarák kérdésérõl valóban nagyon sok vita zajlik ma, ugyanis a kamara tagjai sokszor keveslik azt, amit a kamarák számukra nyújtanak.

El kell azonban mondani, hogy új szervezetekrõl van szó, és feladataik ellátásához anyagi forrásokra is szükségük van. Azt hiszem, az agrártársadalomnak némi türelemre van szüksége ahhoz, hogy olyan jól mûködõ kamarák jöjjenek létre és fejlõdjenek ki, mint amelyekre a történelmi példákban hivatkozott képviselõtársam.

Annyit hadd tegyek hozzá az elmondottakhoz, hogy a kamarák nem érdekképviseleti szervezetek, hanem köztestületek, amelyek közfeladatokat látnak el. Sõt mi több, érdekvédelmet nem is vállalhatnak fel, és nem is láthatnak el. A Földmûvelésügyi Minisztérium tulajdonképpen törvényességi felügyeletet lát el a kamarák fölött, munkájukba azonban nem avatkozhat be.

Bízom abban, hogy az agrárkamarák, amelyek jó néhány területen jelentõs szerepet játszanak, mert nem hiszem, hogy elhanyagolható például, hogy a gazdajegyzõk - akik most az agrárkamarákhoz tartoznak, s azt hiszem, õk vannak leginkább a legszorosabb kapcsolatban a gazdálkodókkal, a kistermelõkkel is - mint a kamarához tartozó személyek hasznos funkciót és hasznos tevékenységet látnak el.

Azt hiszem, nagyobb türelmet kell tanúsítanunk a kamarák munkája és fejlõdése irányába, és amilyen ütemben ezeket a közfeladatokat le lehet adni, olyan ütemben erre sor is fog kerülni.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage