Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt frakciója osztja azokat az aggodalmakat, amelyek Boross Péter napirend elõtti hozzászólásában hangzottak el. Boross Péter két területrõl beszélt: az agrárgazdaságról és az energiaszektor eladásáról, értékesítésérõl. Mi ma, a napirend elõtti hozzászólások során miniszter úrtól többet vártunk az agrárkérdésekrõl, hiszen miniszter úr itt végül is elismerte a hibákat, és a nemzeti agrárprogramról beszélt, ez azonban még azt a válságot nem oldja meg, amely ma az agrárszektort jellemzi.

Magyarországnak egy erõs agrárgazdaságra van szüksége az Európai Unió felé igyekezve, nem egy lepusztult, lerombolt agrárszektorra. Ami az energiaszektor eladását illeti, véleményünk szerint ez nem egyfajta privatizáció volt, ez tulajdonosváltás volt. A közszolgáltató szféra eladása ugyanis nem magánkézbe került, új tulajdonosokat jelentett - azt hiszem, ezt valamennyien tudjuk az Állami Számvevõszék jelentésébõl -, hanem állami tulajdont értékesítettünk államok, önkormányzatok számára; hiszen az új tulajdonosok a villamos- és gázszolgáltató cégeknél állami tulajdonban vannak: német, francia vagy olasz tulajdonban. Ez tehát nem jelenti azt önmagában, hogy itt a magánérdek, a magántulajdon vált dominánssá, és az fog ebben a versenyhelyzetben szerepelni; ez egy egyszerû értékesítést jelentett, amelyre pusztán azért volt szükség, hogy a kormány igazolni tudja a privatizációs bevételeket, és el tudja költeni azt a pénzt, amely így az államkasszába beérkezett.

Azt hiszem, hogy az ÁSZ jelentése ezt igazolta, visszaigazolta azt, hogy egy rossz szerzõdés került aláírásra, visszaigazolta azt, hogy ez rosszul lett elõkészítve, ezért véleményünk szerint mindenképpen felelõsség terheli a mostani kormány tagjait. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage