Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Néppárt nevében Esterházy Jánosra kívánok emlékeztetni.

Negyven éve, hogy a halál megnyitotta börtönének kapuját, és az életfogytiglanra ítélt fogoly átléphette a halhatatlanságba vezetõ küszöböt. Nem túlzás errõl szólni, hiszen Esterházy János úgy vált a második világháborút elõzõ és követõ nehéz korszakok kiemelkedõ személyiségévé, hogy nemcsak élt azzal a lehetõséggel, amit számára, fiatalon a csehszlovákiai magyarság politikai vezetõjévé való megválasztása jelentett, hanem bátor volt a tekintetben, hogy jogvédõvé emelkedett a legnehezebb idõszakokban. 1938 után nem élt azzal a lehetõséggel, hogy a felvidéki magyarság politikai vezetõjeként a könnyebbik utat válassza, hanem ott maradt a magyarság azon töredékénél, amelyik ki volt téve annak, hogy ellenérzések nehézzé teszik helyzetét.

Esterházy János szlovák és magyar testvériségrõl beszélt akkor, amikor az egymás elleni uszítással lehetett itt és ott legnagyobb dicsõséget szerezni. Esterházy János támogatta üldözött zsidó honfitársait, és támogatta a Csehszlovákiából menekülni kényszerülõ politikusait a korábbi, még meg nem szállt idõszaknak. Esterházy János a kor nyugati megítélõinek fogalmazása szerint Közép-Európa legbátrabb emberének mutatkozott, amikor 1942 tavaszán - egyetlenként a szlovák parlamentben - nem volt hajlandó legalizálni a zsidók deportálását.

Esterházy János 1945-ben - sokak tanácsa ellenére - nem menekült. Bízott abban, hogy politikai cselekedetei megtámadhatatlanok. A cselekedetek azok is maradtak - az õ személye nem. A kommunista párt egyik vezetõje személyesen adta át a rá állítólag terhelõ iratokat, és szolgáltatta ki személyét a megszálló szovjet hatalomnak. Szibériai, sarkkörön túli fogság, majd csehszlovákiai börtön követte mindezt, és a jogvédõbõl vértanúvá vált. Erre kívántam, erre kívántuk emlékeztetni önöket is.

Esterházy János a legnehezebb idõkben ember maradt az embertelenségben, tagja halhatatlanjaink csillagkoszorújának. Köszönöm. (Taps.)

(16.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage