Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ (MSZP): Torgyán képviselõ úr föltett három kérdésére szeretnék reagálni. Egyetlenegy alkalommal nem volt szükség arra, hogy a kormánygaranciát érvényesítsék: a Mol Rt., illetve korábban a Mineralimpex az utolsó fillérig kifizette a vásárolt olaj ellenértékét. Tehát a kormányt és a költségvetést egy fillér erejéig nem érintette a vásárlások ellentételezése.

Másodszor: a felhalmozódott magyar adósságról valóban szól ennek a jelentésnek egy egész fejezete. Szeretném fölhívni tisztelt képviselõ úr figyelmét arra a hozzászólásra, amit én küldtem a bizottság elnökének. Hozzászólásom 1. mellékletének 10. pontja a következõképpen szól. "Az E) fejezet számomra értelmezhetetlen. Semmiféle magyar adósságról nincs tudomásom. Azokra a tévkérdésekre, hogy miért nem fizettünk az oroszoknak, vagy nem fogadták volna el a dollárjainkat, a helyes válasz az, hogy mindig fizettünk az oroszoknak, és õk elfogadták a dollárjainkat." Tehát itt az egész fejezet úgy, ahogy van, az elsõ szótól az utolsóig teljes tévedés.

Arról, hogy utólag születtek jegyzõkönyvek: azt hiszem, ez is egy eléggé pontatlan megállapítás. Valóban, egy olyan rendszer élt, hogy az orosz fél szállított, harminc nap elteltével összeálltak a jegyzõkönyvek a megelõzõ harminc nap szállításairól, és annak alapján történtek a kifizetések.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyûlést arról, hogy körülbelül kilenc hónap óta sikerült az oroszoknál megváltoztatni ezt a rendszert. Ma már elõre létrejönnek megállapodások, és az elõre kötött megállapodások alapján kerül sor az orosz szállításokra és ennek megfelelõen a fizetésekre. Ebben teljesen igaza volt annak, aki megjegyzéseket tett, hogy nem jó, ha utólag születnek meg a szállításokról szóló jegyzõkönyvek. De ilyen volt a kétoldalú kapcsolat nemcsak velünk (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi, hogy letelt az idõkeret.), hanem a környezõ országokban mindenütt. Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage