Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Úgy gondolom, Pál László érvei voltak igazándiból azok, amire illik válaszolni, a frakcióigazgató úréi egy másik kategóriába tartoznak, és sajnálom, hogy ilyen magatartást lehet tanúsítani a magyar parlamentben.

Pál képviselõ úr azt állítja, hogy itt prekoncepciók vannak, nyilván az idõ rövidsége csak két szempontot engedett neki felvetni. Az egyik, hogy a Mol nem volt érdekelt, ezt az állításomat cáfolja azzal, hogy négymillió forinttal részt vett egy olyan részvénytársaság alakításában, amely megpróbál csereüzletet végrehajtani.

Egyértelmûen megfogalmazódott a Mol vezetõinek részérõl, hogy ez nyilván a Mol nagyságrendjén belül nem tétel. A Mol ellenérdekelt ebben a konstrukcióban. Az összeg nagyságára való tekintettel nem szálltak ezzel szembe. Amennyiben részletesebben igényli, a következõ alkalommal a jegyzõkönyvekbõl erre részletesebben is szívesen válaszolok önnek.

Rossz néven veszi tõlem, hogy a pályáztatást hiányolom. A pályáztatást azért hiányolom, mert megvan amit pályáztatni lehetne: ez egy követelésállomány. Tény és való, hogy a pályázónak nagyon sok feltételt kell teljesíteni, akkor ezt be kell írni a pályázati feltételekbe. Teljesíteni kell azt a feltételezést, hogy befogadja az orosz fél, a Pénzügyminisztérium, teljesíteni kell, hogy szerzõdést tudjon kötni az ottani partnerekkel, stb, stb. De e pályáztatás gondolata, bár ön prekoncepciónak minõsíti, nem tõlem származik, hanem a kormány vizsgálati jelentése is tartalmazza. Elolvasnám önnek: "Az orosz államadósság leépítésének kérdését rendezõ 3000-akármilyen számú kormányhatározat kiadását követõen az érdeklõdõ cégek körének felmérésére pályázati felhívás nem jelent meg. A pályázati felhívásnak nem volt akadálya az a tény, hogy a részletes feltételeket szigorúan titkos határozat tartalmazza, hiszen a határozat kimondta, hogy a leendõ pályázóval a bizottságnak kell közölni az üzleti feltételeket. A pályáztatás hiánya miatt (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) a jelentkezõ cégek versenyhelyzete korlátozott mértékû volt" - áll a kormány véleményét tartalmazó jelentésben. Tehát ezt a kormány is osztja velem, úgyhogy nem az én prekoncepcióm. Köszönöm.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage