Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Úgy látszik, Demeter képviselõ úr igyekszik megfelelni az elvárásoknak. Minap láthattuk a televízióban, hogy pártelnökét arról kérdezték, hogy hogy lehet az, hogy a Magyar Demokrata Fórum egy, a Tocsik-ügynél sokkal jelentõsebb, az olajgate-ügyben nem tudott magának olyan népszerûséget kovácsolni, mint a Fidesz? Képviselõ úr a mai felszólalását is sokkal finomabb és csiszolt hangnemben ugyanarra a koncepcióra építette, ahogy az egész olajgate-ügy elindult.

Mindannyian emlékszünk rá, hogy itt egy köztisztviselõbõl lett miniszter milyen elképesztõ módon leblokkolt azon hangnem és stílus hallatán, ahogy ezt az ellenzéki képviselõk itt a parlamentben fölvetették.

Hallgat arról Demeter képviselõ úr, hogy az egykor elhangzott vádak közül sem Gáspár Miklós képviselõtársunk, sem Kósa Lajos képviselõtársunk, sem Szilágyiné állításai nem igazak, mondhatnánk, hazugságok. Nem mintha egyébként az orosz államadósság lebontásával kapcsolatban minden kormányzati lépés, mondjuk, helyes lenne. Errõl majd nyilván késõbb én is elmondom a véleményemet.

Azonban a dolgok ilyenfajta megközelítése egyre alkalmas: hogy a gyanút élesztgesse, hogy ma már a miniszterelnököt is beleszõje, és arra, hogy ma a közvélemény és vezetõ publicisták elsíbolt olajmilliárdokról beszélnek. A jelentésbõl lehet látni, ugye, hogy ilyenrõl nincs szó. Alkalmas arra, hogy fönntartsa a kormányzó pártokkal szembeni gyanút, és általában a politikai élet szereplõivel. Ma a politika és gazdaság összefonódásáról hallottunk, miközben köztisztviselõk voltak benne olyan ügyekben, amikben valószínû, nem lenne szabad, hogy benne legyenek.

(19.40)

Zárójelben jegyzem meg azt is, hogy Demeter képviselõ úréktól függetlenül sokkal korábban - frakcióülésen - interpelláltunk, mondjuk, a Metra-ügyben Dunai miniszter úrhoz. De ez egyelõre nem tartozik ide.

Végül zárásként egy mondatot: a gyanú felébresztésére olyan mondatok is alkalmasak lehetnek, mint ha én most megkérdezném: hogyan lehet az, hogy a Panrusgáz-ügyekben oly tartózkodó és óvatos MDF-es képviselõk voltak azok, akik az Open Access bányatörvénybõl való kivételét nem szavazták meg. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) Egyedül az MDF-frakció volt az, amelyik ezt nem szavazta meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage