Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Ezen a mai elhúzódó, kicsit késõre tolódott vitában, azt hiszem, egy nagyon fontos, képviselõk által indított és bizottság által fölkarolt országgyûlési határozati javaslatról kezdõdik a vita.

Ahogyan azt az elõterjesztõ nevében Szõdi Imre képviselõ úr az elõbbiekben részletesen elmondta: a magyarországi holtágak Európa kiemelkedõ értékû vizes élõhelyei. Ezek a holtágak megõrizték a táj arculatának, élõvilágának és biológiai sokféleségének számos vonását, és miután számuk mintegy négyszáz, és az ország egész területén - a Tisza, a Duna, a Körösök mentén - fellelhetõek, úgy gondoljuk, hogy az egész ország érdeke az, hogy ez a sokszínû élõvilág és ez a biológiai sokféleség az utókor számára megõriztessék. Az állaguk megõrzése nemcsak természetvédelmi, hanem gazdasági szempontból is fontos, hiszen mind vízgazdálkodási, mind halászati és - reménységünk szerint hamarosan - a kulturált, idegenforgalmi szempontból is fontosak lehetnek.

Az utóbbi évszázadban egyre több iszap rakódott le bennük. Az úgynevezett feliszapolódás következtében vízmélységük fokozatosan csökkent, és ez bizony veszélyezteti az ott élõ élõvilágot. A mezõgazdaság nagyfokú kemizálása és az infrastruktúra nélküli üdülõövezetek kiépülése miatt a vízminõség drasztikusan romlott. Állapotuk megóvását akadályozza, hogy a holtágak teljes körû felmérésével - ahogy azt a bizottság jelentése is megállapítja - jelenleg nem rendelkezünk, sõt, a tulajdonosi viszonyok és a kötelezettségek is rendezetlenek.

Az önök elõtt lévõ országgyûlési határozati javaslat jelentõsége mindenekelõtt abban áll, hogy a tárcaközi bizottság létesítésével módunkban van folytatni a holtágak megmentésére irányuló munkálatokat. E munkák keretében reméljük, hogy megoldást fogunk találni a finanszírozás módjára és lehetõségeire, és közelebb hozzuk ezt a munkát a képviselõkhöz, a jogalkotókhoz a költségvetési vitában is.

A határozat elõírja a holtágakkal kapcsolatos hatályos joganyag részletes felülvizsgálatát, állapotuk felmérését, nyilvántartásuk tisztázását és rendezését. Ez a részletes felmérés elengedhetetlen, hiszen ahogyan Szõdi úr elmondta, nincs két egyforma állapotú holtág, és így a szükséges intézkedéseket is egyedileg kell megterveznünk.

Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a holtágakról szóló országgyûlési határozati javaslatot támogatni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps.)

(21.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage