Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon örülök, hogy miniszter úr bokros teendõi közben is idõt szakított arra, hogy megjelenjék a parlamentben, hiszen az elmúlt hetekben, bár nagyon sokszor volt az oktatásügyrõl szó, nem volt módja idelátogatni. Annál is inkább örülök, hiszen ma 4-kor a Trefort-kertben egyetemi oktatók gyûlnek össze a felsõoktatás sanyarú helyzetérõl tárgyalni, és remélem, hogy a miniszter úr vagy képviselõje ott is megjelenik.

A kérdésem azonban egy ingatlanközvetítõ tevékenységre vonatkozik, mert miniszter úr január 31-én minden budapesti önkormányzatnak írt egy levelet, amiben is kéri, hogy mondják el, hogy mely iskolaépületek válnak fölöslegessé, hiszen - idézem a levelet - "elõfordul, hogy veszélybe kerülnek önkormányzati tulajdonú épületet használó alapítványi iskolák, illetve elhelyezési gondjaik megoldásában nem kapják meg az önkormányzattól a szükséges segítséget".

Úgy gondolom, hogy ez nem a mûvelõdési miniszter feladata, hogy az alapítványi iskolák veszélyhelyzetérõl tárgyaljon. Miközben folyamatosan zárják be az önkormányzati iskolákat, miközben folyamatosan óvodák szûnnek meg, aközben a mûvelõdési miniszter úr ezzel foglalkozik, hogy mi történik az alapítványi iskolákkal.

Úgy tudom, hogy szombaton felhívták a mûvelõdési minisztert arra, hogy Pécsen, ahol három iskola megszüntetésérõl van szó egy önkormányzati döntés kapcsán, avatkozzon közbe, és segítse az önkormányzatot, hogy az iskolát fenn tudják tartani, és ne kelljen öt kilométerrel távolabbra menni a gyerekeknek egy ÁKM-be, ami nemcsak iskola, hanem könyvtárt és egyéb más intézményt is tartalmaz, tehát nyilván nehezebb helyzetbe kerülnek. Debrecenben nemrég három iskolát zártak be. És akkor még nem beszéltünk azokról a kistelepülési iskolákról, amelyek folyamatosan veszélyeztetve vannak.

Az én kérdésem az, hogy vajon miniszter úr... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) - igen - vajon miniszter úr foglalkozik-e azzal, hogy ne csak az alapítványi iskolák kerüljenek jó helyzetbe, hanem az a 98... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját. Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage