Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Úgy vélem, azt senki sem vitathatja, hogy Budapest fõváros közlekedése, sõt, Budapest és az egész agglomeráció közlekedése szempontjából elengedhetetlenül fontos a Budapestet körbeölelõ, úgynevezett M0-ás körgyûrû megépítése.

A gazdasági nehézségek ellenére a motorizáció üteme minden várakozást felülmúl, és ma már el sem tudjuk képzelni, miként alakult volna az M0-ás útszakasz megépülése nélkül dél-budai és dél-pesti térségünk közlekedése. Budapest belsõ részét elsõsorban a tranzitforgalom miatt, a pesti peremkerületeket pedig a keresztirányú forgalom miatt már szinte elviselhetetlen forgalmi terhelés éri. Ezért Budapest egészének - és ezen belül minden egyes kerületnek - közérdeke a körgyûrû megépítése. Ugyanakkor teljes mértékben egyetértek képviselõ úrral, hogy ezt úgy kell megvalósítani, hogy az új vonal, amely a keresztirányú és a tranzitforgalmat hivatott átvenni, és ezzel tehermentesíteni a kerületet, ne okozzon nemzetközi és a hazai elõírásokat meghaladó környezeti károkat.

Meggyõzõdésem, hogy az új nyomvonal kiválasztása és az egyes szakaszok építési módjának meghatározása során erre mód nyílik. Ugyanakkor elengedhetetlennek tartom, hogy a lakosság körében olyan tájékoztató munkát végezzünk, amelynek során a hatástanulmányokkal egyértelmûen megnyugtathatjuk a lakosságot és a XVI. kerületben élõket, hogy javulni fognak a közlekedés feltételei a kerület egészében, ezen belül Árpádföldön is. Ugyanis mindenképpen olyan megoldást kívánunk választani, amely az Árpádföldön élõknek is a jelenleginél kisebb forgalmi terhelést fog eredményezni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage