Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint ismeretes, Somogy, Veszprém és Zala megyékben az önkormányzatokat megilletõ Kögáz-részvények lakosságarányosan kerültek elosztásra. A többi megyében az elosztás beruházásarányosan történt.

Somogyudvarhely polgármestere - 93 kistelepülési önkormányzat támogatásával - próbapert indított az ÁPV Rt. ellen, és ezzel egy idõben az érintettek Alkotmánybírósághoz is fordultak sérelmükkel. Tájékozódásom szerint az érintett önkormányzatok mintegy 96 millió forinttal károsodtak. Az önkormányzatok egyébként is sanyarú helyzete miatt teljesen érthetõ, hogy nem nyugszanak bele a kialakult helyzetbe, és jogorvoslatot keresnek súlyos problémáikra. Tudomásom szerint az ügyben a Belügyminisztérium a városoktól vár el szolidaritást a kistelepülések irányában és a probléma megoldása érdekében. Somogyudvarhely egyedül 30 millió forinttal kapott kevesebbet az indokoltnál, így érthetõ, hogy ez a község kezdeményezte a próbapert. Tájékozódásom szerint az OTP is elõ kívánja mozdítani a probléma megoldását, mivel a bajba jutott önkormányzatok a gázrészvény- visszajuttatásból kívánják törleszteni hiteleiket.

Tekintettel arra, hogy még csak próbaperrõl van szó, és a bírósági eljárások egyébként is nagyon idõigényesek, kérdezem belügyminiszter urat, hogy lehetséges-e peren kívüli megoldás ebben a sok kistelepülést érintõ ügyben, és ezt a Belügyminisztérium elõ tudná- e mozdítani.

Kérem belügyminiszter úr válaszát. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage