Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Egyetlen módosító indítványra, illetve ezen módosító indítvány fontosságára kívánnám felhívni a tisztelt Ház jelen lévõ tagjainak a figyelmét, ez pedig az ajánlás 11. pontja, mely 11. pontban a módosító indítványt elõterjesztõ képviselõtársak egy monopolkorlátozást kívánnak bevezetni a kereszttulajdonlás szabályozásával.

Kicsit érthetõbben: arról van szó, hogy jelen pillanatig semmi nem szabályozza azt, hogy a gázértékesítõ milyen részben jelenhet meg a gázszolgáltatóban és fordítva. Ez tehát azt jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a gázértékesítõ - amelyik természetesen hatalmas túlsúllyal rendelkezik a gázszolgáltatókkal szemben - elvileg bármilyen részt kihasíthat magának, bármilyen részesedést megszerezhet a nála kisebb gázszolgáltatókban.

Arra tesznek javaslatot az indítványt tevõ képviselõtársak, hogy korlátozzuk ezt a kereszttulajdonlási lehetõséget mégpedig úgy, hogy a gázértékesítõ társaság maximum 10 százalékos részt szerezhet a gázszolgáltatóban; és fordítva ugyanez igaz, kivéve azt az esetet, amikor a gázszolgáltató társaság a belföldi gázszolgáltatásból 4 százalékot meg nem haladó mértékben részesedik. Ebben az esetben a gázértékesítõ benne korlátlanul szerezhet részesedést.

Ezzel a módosító indítvánnyal egyrészt tehát szabályoznánk, korlátok közé szorítanánk a monopoltúlterjeszkedést, a gázértékesítõ esetleges monopol-túlterjeszkedését, másrészrõl azonban utólag szentesítenénk azt a mai gyakorlatot, hogy a gázértékesítõ az egész kisméretû gázszolgáltató társaságokban - tehát ahol nem éri el a forgalom az országos forgalom 4 százalékát - bármely részesedéssel megjelenhet.

Én úgy gondolom, hogy ez a monopolkorlátozást indítványozó képviselõi módosító indítvány megérdemli azt, hogy támogassuk még akkor is, ha a kormány képviselõje ezzel a gazdasági bizottság ülésén nem értett egyet. Köszönöm szépen a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage