Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja nevében is szeretnék csatlakozni ahhoz a felháborodáshoz, amelyet az ellenzéki képviselõk eddig kinyilvánítottak.

Ennek pedig elsõdlegesen az az oka, hogy évek óta a jelölõbizottságban a szabaddemokraták késleltetik és akadályozzák az alkotmánybírák megválasztását. A szabaddemokraták azok, akik évek óta sem a kormánypártokkal (Sic!), sem az ellenzéki pártokkal nem tudnak közös nevezõre jutni. Hol egyenesen politikai kérdésnek nevezik az alkotmánybírák megválasztását - személyesen Dornbach képviselõ úr nyilatkozott az utóbbi idõben gyakran errõl -, hol rébuszokban beszélnek értékpreferenciákról, jogfilozófiákról és hasonló dolgokról, elfelejtve, hogy az alkotmánybírák megválasztását az alkotmány szabályozza és egy kétharmados, Alkotmánybíróságról szóló törvény.

(15.30)

Szomorú, hogy hagyja magát az MSZP képviselõcsoportja, hogy minden egyes alkalommal igazodik ahhoz, ami véleményt a Szabad Demokraták Szövetsége kifejt. Felháborító, hogy olyan javaslatot terjesztettek elõ a múlt héten, hogy szakmai közösségek jelöltjeit keressük meg!

Tisztelt Képviselõtársaim! Az alkotmány és az Alkotmánybíróságról szóló törvény megadja a jelölõbizottság eljárásának lényeges pontjait. Ezt meghaladóan újabb eljárási szabályok nincsenek. Nem tudom, a képviselõ úr arra gondol-e, hogy néhány kamaránál vagy köztestületnél lévõ barátját fogja megkérdezni?! (Rockenbauer Zoltán: Arra gondol!) Ha nincsenek szabályok arra, hogy egy testület hogyan tegye meg a jelölését, addig nincs értelme ilyen kérdéssel foglalkoznunk. De ha meg is teszik a jelölést, tisztelt képviselõtársaim, ha azokon a szûrõkön kell keresztülmenni, ami az SZDSZ értékrendjét és jogfilozófiáját jelenti (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), akkor csak idõt akarnak nyerni azzal, hogy keressük meg a szakmai szervezeteket, valójában az idõhúzás oka az, hogy az alkotmánymódosításra megfelelõ idõ álljon az SZDSZ-nek rendelkezésére. (Közbeszólás a jobb oldalról: Így van! - Nagy taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage