Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A mai napon ismételten és újólag az oktatás, a felsõoktatás problémáiról szólunk, kiemelve az egyházi iskolák sajnálatos módon e téren még mindig meglévõ diszkriminációját. E témakörben üdvözöljük a romániai oktatási törvény magyarokat is érintõ módosulását, a Bolyai Egyetem újralétesülésének lehetõségét. E kedvezõ változásoknak, sajnos, még súlyos kontrasztjuk más országokban a magyar kisebbségeket érintõen, és itthon is.

Itthon természetesen egészen más jellegû problémák vannak. A Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezete ma dönt arról, hogy megalakítják- e az országos sztrájkbizottságot. Az önkormányzati iskolák is szorítóban vannak, egyre nehezebb anyagi helyzetük az oktatás jövõjét is veszélyeztetõ lépésekre sarkallja õket. Példaként hozom fel a pécsi Istenkúti Általános Iskola tervezett megszüntetését, ami ellen a helyiek már útelzárással is tiltakoztak.

E témakörben kiemelten kell szóvá tennünk az egyházi iskolák diszkriminációját, mely szintén létüket fenyegeti. Pedig az õ létüket a történelem igazolja. E nagy múltú egyházi iskolák nélkül nem lenne igazán magyar mûvelõdés. A jövõnk számára nélkülözhetetlen kimûvelt emberfõk forrásai voltak - és reményünk szerint lesznek is - ezek az egyházi intézmények.

A múlt év végi bérkiegészítés az egyházi iskolákban fedezethiány miatt elmaradt. Az idei, törvényen alapuló bérfejlesztésre sem biztosítottak részükre fedezetet. Sajnálatos tény, hogy míg az állami felsõoktatási intézményekben az egy hallgatóra esõ állami támogatás mintegy 400 ezer forint, ugyanez az egyházi intézményekben csak 80 ezer forint. Ez olyan súlyos diszkrimináció, melyet az Alkotmánybíróságnál kell vitatnunk. Hiszen lakossági igény alapján, közfeladat ellátásáért ugyanaz a támogatás kell hogy járjon. Az oktatási intézményeket is adópénzbõl tartják fenn, s ha az egyik helyen többet kell fizetni, ez lényegében kettõs adófizetést jelent, és ezzel sérül a szabad intézményválasztás joga is, és vallási alapon való diszkrimináció valósul meg.

Sajnos, ki kell mondanunk: egyházi iskolákat kétféleképpen lehet megszüntetni. Adminisztratív módon fizikailag vagy pedig anyagilag lehetetlenné téve a tanítást. Mi úgy gondoljuk, hogy az elõbbi most nem fenyeget, de sajnos az utóbbi reális veszély. Az egyházi felsõoktatási intézmények nem vesznek részt a Felsõoktatási Dolgozók Szakszervezetet által szervezendõ mozgalmakban. Amikor azonban az egyetemek, fõiskolák immár nyilvános vitája zajlik a Mûvelõdési Minisztériummal, az õ érdekükben is szót kell emelnünk ezen a helyen. E vita egyébként egyszerû kérdésként is felfogható: hol van a pénz a törvény szerint járó béremelésekhez? Szeretnénk hinni, hogy minél hamarabb a pedagógusoknál lesz a pénz, és nem rendül meg a magyar felsõoktatás helyzete.

Tisztelt Ház! Most ünnepeltük a '48-as forradalom és szabadságharc évfordulóját. Ilyen ünnepen mindig összekapcsoljuk a magyar történelmi hagyományt a magyar jövõ bizonytalan, de hitünk szerint mégis kifényesedõ képével.

(16.00)

Abban szeretnénk hinni, hogy a következõ évezredben és azon túl is, mindig lesznek márciusi ifjak, valóságosak maradhatnak Ady sorai: "Ifjú szívekben élek"; lesznek ifjak, és lesznek befogadó szívek. Ennek záloga és kulcskérdése az oktatás, a magyarokat érintõ oktatás mindenkori helyzete. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage