Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Én azt gondolom, hogy illenék részben a vita tárgyát illetõ kérdések, részben pedig a kialakult helyzet miatt jóval nagyobb komolysággal beszélni ezekrõl a kérdésekrõl.

Csépe Béla képviselõtársunk arra hívta föl a figyelmet - illõ és helyes módon -, hogy most, amikor az országban országos sztrájkbizottság alakul azért, mert számos egyetemen, fõiskolán úgy érzik az oktatók, hogy a kormány nem állta a szavát, nem biztosította a közalkalmazotti illetményi elõmeneteli rendszer kifizetéséhez, a közalkalmazotti bér kifizetéséhez a forrásokat, most, ebben a helyzetben illõ és helyes figyelni a sokkal halkabb, sokszor visszafogottabb egyházi intézmények szavára, az õ gondjaikra is.

Itt ülnek, ebben a teremben azok a képviselõtársaim, akik mind a tavalyi törvénymódosításnál, mind pedig a költségvetés vitájánál velem együtt elmondták ezeket a gondokat, amelyek beteljesülését most látjuk. Igen jelentõs finanszírozási gondokkal küszködik valamennyi egyházi - de hozzáteszem: nemcsak az egyházi, hanem -, nem állami felsõoktatási intézmény is.

Nem lenne helyes, ha most az egyik szûkölködõt a másikkal állítanánk szembe, és azt mondanánk: azért nem jut neked, mert a másiknak több van. De az helyes, hogy ha most, amikor az egész magyar felsõoktatás lázas hangulatban van, és ebben igen nagy a felelõssége a Horn-kormány oktatáspolitikájának, nemcsak az egyik szférára figyelünk, hanem a másik gondjaival is törõdni próbálunk. Csépe Béla erre hívta föl a figyelmet. Én azt gondolom, hogy itt megáll a kormány felelõssége, mert számos ponton kiigazításra vár a felsõoktatási törvény, és ennek megfelelõen a költségvetés is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki képviselõk padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage