Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Szent- Iványi István államtitkár úr véleménye, amelyet Kelemen András országgyûlési képviselõ véleményével kapcsolatban mondott, minimum kétértelmû volt. (Közbeszólások a bal oldalról: Házszabály!) Úgy értelmeztem, hogy képviselõ úr két kérdést érintett a felvetése során. Elõször is a SECI kérdését, és ezt követõen pedig a közép-európai kooperációban és a közép-európai együttmûködésben a magyar külpolitika magatartását.

Nekem is le kell szögeznem a Fidesz-Magyar Polgári Párt nevében, hogy nem teljesen értjük ennek a délkelet-európai együttmûködési kezdeményezésnek a lényegét, nem lelkesedünk ezért az elképzelésért, és megítélésünk szerint a magyar külpolitika túlságosan könnyen feküdt bele ebbe az ágyba.

A közép-európai együttmûködés vonatkozásában pedig aláhúznám én is, hogy a CEFTA elrákosítása, a közép-európai kezdeményezés elrákosítása semmiféleképpen sem szolgálja a regionális érdekeinket. A közelmúltban a Magyar Köztársaság elnöke Litvániában jelezte, hogy a CEFTA-bõvítésnek megítélése szerint elérkezett az idõpontja.

Ez a két jelzés, tehát mindennek a délkelet-európai együttmûködésnek a kezelése egyfelõl, illetõleg a közép-európai külpolitikának ezek a bizonytalankodásai együttesen váltották ki azt a kritikát, amelyet Kelemen András megfogalmazott, és azt kell mondanom, hogy államtitkár úr ezekre a felvetésekre nem válaszolt, mellébeszélt, holott azok a felvetések maximálisan indokoltak (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), amelyeket Kelemen András megfogalmazott.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage