Jeszenszky Géza Tartalom Elõzõ Következõ

DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, hogy rendkívül szerencsés az, ha a parlamentben néha, ha két percek erejéig is, de külpolitikai témákról is szó esik, hiszen a magyar társadalom sok-sok tévé- és rádiómûsor ellenére - vagy talán éppen azok miatt - a külpolitikai kérdésekben nem mutat komoly tájékozottságot. Nem vigasztaló az, hogy az Egyesült Államok társadalma, sõt közép-európai kérdésekben néha a kormánya sem mutatja azt a tájékozottságot, amit mi szeretnénk üdvözölni.

Én azt hiszem, hogy Magyarország számára nem az a kérdés, hogy részt vesz vagy nem vesz részt ebben a valóban délkelet-európai irányú kezdeményezésben, hanem az, hogy milyen politikát folytat. Tehát egy regionális politikát, akár egy regionális elõnyöket kihasználó politikát lehet folytatni tõlünk keletre, délkeletre esõ országokkal együtt is, de ez a politika, ha nem párosul a kormányzat részérõl kellõ felkészültséggel, kellõ eltökéltséggel, vagy ha ezt fél szívvel teszi, akkor viszont valóban veszélyes lehet.

Nagyon jól emlékszem, amikor még éppen államtitkár úr pártja bírálta az elõzõ kormányt azért, hogy valamiféle vezetõ szerepet akar vindikálni magának. Én annak örülök, ha a földrajzi helyzetünkbõl fakadó elõnyöket ki akarjuk használni maximálisan, tehát én a várakozás álláspontját képviselem, és ezt képviseli pártom, a Magyar Demokrata Néppárt. Úgy gondolom, a jövõ meg fogja mutatni, hogy ebben a kezdeményezésben van-e jövõ, nem vagyok nagyon optimista, de a legfontosabb nem is az, hogy a kezdeményezésnek mi lesz a jövõje, hanem az, hogy Magyarország valóban a Nyugathoz fog-e tartozni, vagy pedig lesüllyed egy délkeleti (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), tehát harmadik világbeli szintre. Ettõl kell tartanunk!

Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage