Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Országgyûlés! Nádori Lászlóval és Veér Miklóssal együtt egy rövid, néhány szavas önálló törvényjavaslatot terjesztettünk elõ a sporttörvény módosítására. Ezzel a néhány szóval egy méltatlan sérelmet szeretnénk orvosolni, amely a magyar sakksportot érte a sporttörvény meghozatala idején.

A magyar sakkozás a magyar kulturális élet, ezen belül a magyar sportkultúra értékes része. Csak példaként említem, hogy az egyik egyéni világbajnokot - a nõit - jelenleg mi adjuk. A magyar csapat - mind a férfi, mind a nõi - a sakkolimpián aranyérmet tudott szerezni. A magyar sakksport Magyarország számára eddig csak elismerést hozott.

Sajnálatos módon a sporttörvény megfogalmazása idején egy kodifikációs hiba következtében a magyar sakksportot méltánytalan sérelem érte. A sportági szakszövetséggé alakulás, a köztestületként való mûködés feltételei között egy olyan speciális nemzetközi szövetségre utaló feltétel is szerepel, amelynek a magyar sakksport rajta kívül álló okokból nem tehet eleget. Mi ezzel a rövid módosító javaslatunkkal ezt a sérelmet szeretnénk orvosolni, és kérjük, hogy az Országgyûlés tagjai ezt a javaslatunkat ennek megfelelõen támogassák.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage