Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Nagyon röviden szeretnék a Sebõk János és Kõszeg Ferenc képviselõtársam által elmondottakhoz hozzászólni mindazok mellett, hogy sok egyetértenivalót találtam abban, amit õk elmondtak, de legyen szabad két dolgot megjegyeznem, és mindössze errõl a két dologról röviden beszélnem.

Nem gondolom azt, hogy a hadsereg szervezett leépítésérõl lenne szó, amit Kõszeg képviselõtársam mondott, hanem ennek a hadseregnek a szétverésérõl lenne szó. Tehát ha a határõrséget mindazon gondok mellett egyébként, amelyeket önök emlegettek, bevinnénk a honvédségbe és együtt számolnánk, akkor én azt gondolom, rosszabb helyzetbe kerülnénk, mert még inkább szétvernénk ezt az egészet, mint ahogy a jelenlegi állapotban van.

Nem tartom azt, hogy ha Belgiumban és Hollandiában õk úgy gondolkoznak, hogy nekik ennyi meg annyi katona elég; én meg Magyarországon élek, és azt gondolom, hogy itt harcolnak körülöttünk, és szerintem az a katonai létszám, amely Magyarország rendelkezésére áll, a mi családunk, gyerekeink megvédéséhez ilyen felépítésben nem elegendõ! Tehát ez az ötven-valahányezer ember nagyon kevés. Ezért a határõrség átvétele ebbõl a szempontból aggályos.

Elvileg lehet, hogy igazuk van és sok szempontból lehet támadni ezt a megoldást. Nálunk is van vita szakértõink szempontjából, de nem gondolom, hogy ezt meg kellene tenni. Én nem támogatnám ezt a javaslatot.

A másik kérdés az euro-atlanti csatlakozással, NATO-csatlakozással kapcsolatos vélemények, hogy ezt máshogyan csinálják Európában, így meg úgy meg amúgy, hogy ott a honvédelmi minisztérium alá tartozik. Ja, kérem, nem kellett volna a trianoni békeszerzõdésben ráerõltetni Magyarországra bizonyos dolgokat, akkor nem lett volna ilyen erõs határõrsége Magyarországnak! Nem véletlenül alakult ki ez az erõs határõrség Magyarországon; azért, mert azt a trianoni békeszerzõdést, amit a mai nyugat-európai országok egy jelentõs része erõltetett rá Magyarországra, annak a nyilvánvaló kijátszására történt meg, hogy a határõrizeti szervek megerõsítésével próbálták az ország biztonságát erõsíteni. És ebbõl a szempontból egyáltalán nem lehet egyetlenegy kormány szemére sem vetni, hogy az ország biztonsága szempontjából megpróbálta megtenni azokat a lépéseket, amelyeket úgy gondolt, hogy meg kell tennie. Sajnos a késõbbiek igazolták is, hogy nem minden lépés következett be véletlenül, és sajnos a történelem igazolta, hogy ezek a lépések eléggé elõrelátóak voltak abból a szempontból, hogy a magyar, akkori királyságot valóban fenyegetik veszélyek, még ha az akkori politika sok hibát is elkövetett számos más, egyéb területen.

Azért, hogy ez a helyzet alakult ki a magyar határõrséggel kapcsolatban, megértem Kõszeg Ferenc és Sebõk János aggályait egy csomó kérdésben, de a jelenlegi Magyarországon itt most arról tárgyalunk, hogy mi a jelenlegi helyzet, és a jelenlegi helyzetben azt gondolom, hogy ez a beterjesztett javaslat még mindig jobb ahhoz képest, mint amit õk képviselnek. Tehát azt gondolom, hogy inkább ezt a változatot próbáljuk meg elfogadni.

Köszönöm szépen.

(19.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage