Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAI ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Nagyon szépen köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Egy-két szóban a munkanélküliséggel szeretnék foglalkozni, mert már az elhangzottakból is kihallatszott, de azt hiszem, elméletileg is elfogadhatjuk, hogy nagyon sok minden egyéb mutató levezethetõ a munkanélküliség mértékébõl, és talán az egyik legfontosabb mutató, szociológiai, egészségügyi, gazdasági és akármilyen más szempontból is.

A tervezet ennek megfelelõen több helyen és kiemelt módon foglalkozik ezzel a kérdéskörrel, és a IV. fejezet 8. pontjában azt írja, hogy a munkanélküliséggel sújtott településeket területfejlesztési szempontból kedvezményezettnek kell tekinteni, ami magától értetõdik; míg a IV. fejezet 5. pontjában - amit végül is a módosító javaslatom érint - az áll, hogy tartós munkanélküliséggel sújtott térségnek kell minõsíteni azokat a térségeket, amelyekben az 1994-95-96. évben a tartós munkanélküliek aránya mindhárom évben meghaladja az országos átlagot.

Elsõ ránézésre ez egy kicsit talán szigorúnak tûnik, de nem is ez volt az én bajom ezzel a megfogalmazással, hanem inkább az, hogy ezek a társadalmi folyamatok általánosságban - de konkrétan a munkanélküliség is - azért dinamikus jelenségek, és ha belegondolunk abba a lehetõségbe, ami talán nem is olyan bonyolult, hogy elképzelhetõ, 1994-ben adott területen, adott településen vagy adott térségben a munkanélküliség még nem éri el ezt az átlagot, míg utána 1995-ben és '96-ban a társadalmi-gazdasági folyamatok változása eredményeként akár drasztikus munkanélküliségiráta-emelkedés következik be, ami a késõbbiekben alapvetõen és esetleg tartósan negatívan befolyásolja ennek a közösségnek a gazdasági, társadalmi lehetõségeit és állapotát.

Lényegében ezt próbáltam annyiban finomítani, hogy a tartós munkanélküliek említett három évben mért aránya legalább két évben meghaladja az országos átlagot, tehát gyakorlatilag egy kicsivel kitágítottam a lehetõséget, ami befogadná azok a településeket és azok a térségeket, amelyek tartós munkanélküliségben szenvednek.

Kérem a tisztelt Házat és képviselõtársaimat, hogy támogassák ezt a módosító javaslatot, mint ahogy a másikat is, mert ahogy elnézem, a bizottságok, illetve az elõterjesztõ 90 százalékos arányban támogatja ezt az elképzelést, tehát valószínû, hogy belekerül a csomagba; akkor könnyû helyzetben vagyok. Ha végül talán mégsem, s külön szavazás lesz, akkor természetesen külön kérem a támogatásukat, de államtitkár asszony bólogat, úgyhogy ezt pozitív visszajelzésnek tekintem, és köszönöm szépen a jóindulatot és a támogatást, önöknek pedig a türelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage