Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kis Zoltán felszólalása után talán már csak azt érdemes megjegyzésként hozzátenni, hogy az embernek néha az az érzése a parlamentben, mintha azt a viccet hallanánk, hogy ha van sapkája, azért kap pofont, ha nincs sapkája, azért kap pofont. (Derültség.)

Ennek az agrárprogramnak, amit itt többen fölmutattak és emlegettek, szerintem a leggyengébb pontja a külseje; nekem éppen az nem tetszik (Derültség.), de ebbe most nem érdemes részletesen belemenni.

Én azért jelentkeztem fölszólalásra, mert képviselõtársam napirend elõtti fölszólalásában - mint most az agrármegmozdulások kapcsán sokan - ismét a taxisblokádot emlegette. (Dr. Pusztai Erzsébet: Ez természetes!) Szeretném egyértelmûvé tenni: az SZDSZ annak idején a taxisblokád követelését nem támogatta. (Moraj az ellenzék soraiban. - Közbeszólás a Kisgazdapárt soraiból: Csak az igazat!) Az SZDSZ a kormányt azért hibáztatta annak idején. (Folyamatos zaj az ellenzéki padsorokban.) Elnök úr, három ellenzéki képviselõ van jelen, de úgy kiabálnak, mintha mindenki itt lenne. (Derültség és taps a kormánypárt soraiban. - Zaj az ellenzék soraiban.) Szóval, az SZDSZ annak idején a kormányt azért hibáztatta, mert amikor az utcán voltak a taxisok, akkor nem tudta eldönteni, hogy mit akar kezdeni velük: tárgyalni akar vagy nem - húzódott a tárgyalás.

De fogadjuk el az ellenzéki képviselõtársak közbekiabálása alapján, hogy az SZDSZ akkor hibázott. Ez följogosít-e ma bárkit is arra, hogy alkotmányellenesen, törvényellenesen utcai megmozdulásokat szervezzen? A Belügyminisztérium államtitkára - nem mint SZDSZ-es politikus egyébként, hanem mint az ország rendjéért felelõs egyik tisztségviselõ - teljesen jogosan nyilatkozta azt, hogy ma Magyarországon a törvények azt írják elõ a Belügyminisztérium és a rendõrség számára, hogy ha valaki törvénytelenül úttorlaszokat emel, akkor a törvényeknek megfelelõen járjanak el. (Dr. Pusztai Erzsébet: '90-ben is ezt kellett volna mérlegelni!) Ennyirõl van szó, és ehhez a taxisblokádnak és az SZDSZ akkori álláspontjának semmi köze. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage