Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm elnök úr, a szót. Tisztelt Ház! A múlt héten a kisebbik kormánypárt egyik képviselõje napirend elõtti hozzászólásában hosszasan beszélt arról, milyen örömteli események történnek mostanában Tatatánya lakosaival.

A felszólalás egyik része érintette az energiaszektor privatizációját is. Nos, úgy hiszem, tisztelt Ház, annak már Tatabánya, de az ország más lakosai is kevésbé örültek, amikor márciusban elõször kellett fizetni a megemelt villamosáram- és gázszámlákat. Ezek a megemelt villamosáram- és gázszámlák bizony jó néhány családnak jelentenek elviselhetetlen terhet, olyan rezsiköltség- növekedést, amelyet egyelõre nem tudnak mibõl kifizetni.

A lakossági kedélyeket azonban tovább borzolja az a múlt héten megjelent hír, miszerint júliusban fogják bevezetni az új villamosipari tarifastruktúrát. Az új tarifarendszer többek véleménye szerint nem lesz más, mint burkolt áremelési kísérlet, amelyet igyekeznek szakmai köntösbe csomagolni.

(9.10)

Az pedig már elõre megjósolható, ki lesz a módosítás vesztese, hiszen többek között a Magyar Önkormányzatok Szövetségének egyik szakértõje szerint is a változtatás legalább 20 milliárd forinttal növeli a lakosság terheit.

Milyen érvekkel igyekszik magyarázni az elõkészítõ tarifabizottság a javaslatot? Elsõként említik a tervezet készítõi, hogy az új tarifarendszer ösztönözzön a lakossági energiatakarékosságra. Ezt egy degresszív lefutású árgörbével kívánják elérni, mely a többletfogyasztást teszi nyilvánvalóan olcsóbbá. A többletfogyasztás elõnyeit természetesen nehéz lenne megmagyarázni azon családok számára, akik a minimális villamosáram-fogyasztást is nehezen tudják kifizetni.

Ugyanilyen komolytalan érvnek kell tekintenünk, hogy az új tarifarendszerre azért is szükség van, mert a közvilágítás karbantartási, üzemeltetési és szolgáltatási költségei összemosódnak. Ha figyelembe vesszük, hogy a teljes villamosenergia-szektor árbevétele 285 milliárd forint, ezen belül a közvilágításból származó árbevétel csak 7,5 milliárd - azaz 2,6 százalék -, akkor nyilvánvaló, hogy az összeg jelentéktelen, így nem is indokolhatja a szerkezet átalakítását.

Marad érvnek az a szempont, amit valamennyien sejthetünk: a burkolt áremelés bevezetése. Ha igaz az, hogy a változtatás után 20 milliárd forinttal nõnek a lakosság terhei, akkor csepp a tengerben az az 1,4 milliárdos kompenzáció, amit a kormány szintén a múlt héten jelentett be; igaz, ezt még a januári áremelések kompenzálására. Hogy az új tarifarendszer miatt júliustól ismét megnövekedõ lakossági számláknál lesz-e ellentételezés, azt egyelõre nem tudni.

Tisztelt Ház! Ezek az energiaárak változásáról szóló hírek újra felvetik az energiaszektor privatizációjának helyességét. Az energiaszolgáltatók eladását az MSZP-SZDSZ-kormány sikernek, a lakosság egyre inkább kudarcnak és súlyos hibának tartja. Szeretném ismét felhívni a figyelmet arra, hogy a villamosáram- és gázszolgáltatók új tulajdonosai nem magáncégek, hanem külföldi állami vállalatok lettek. Kezemben van az az összefoglaló jelentés, amely igazolja, hogy az új tulajdonosok közül három 100 százalékban állami tulajdon, az összes többi pedig állami és önkormányzati vegyes tulajdonban található - azaz nem is privatizációról, hanem egyszerûen tulajdonosváltásról van szó ebben az esetben. A szakmai közvélemény pedig már több alkalommal mondott elmarasztaló és lesújtó véleményt a kormány tranzakciójáról, legutóbb idén február 4-én; A magyar villamosenergia-rendszer jelene és jövõje címmel volt egy tanácskozás, amelyben a szakmai képviselõi elmondták kifogásaikat, észrevételeiket; vagy amit minden parlamenti párt frakciója megkapott, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület négy pontban összegezte azokat a hibákat, amelyeket a kormány elkövetett, s öt pontban foglalta össze azokat a visszásságokat, amelyek az új mûködés óta elõálltak.

Tisztelt Ház! Mindezek alapján a Fidesz-Magyar Polgári Párt parlamenti frakciója kívánatosnak tartaná, ha a kormány felhagyna a privatizáció ilyen elkapkodott, átgondolatlan és rossz gyakorlatával, amelynek következményeit és terheit a lakosság viseli az egyre inkább növekvõ energiaszámlák kifizetésével. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage