Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Több évi huzavona után született meg tavaly az LV. számú törvény a vadgazdálkodásról és a vadászatról. A szakma örömmel üdvözölte, hogy ez szabályozott keretek között történik, de - ellenzéki képviselõk - már akkor szóvá tettük, hogy csak elvben fogja biztosítani a földtulajdonhoz kötött vadászati jogot, hisz ez egy gumitörvény, amely nagyon sok értelmezési problémát vetett fel, és sajnos az elmúlt hónapok igazolták is ezt az aggodalmunkat.

Tegnapelõtt Tatán az országos bérkilövõ és független vadásztársaságok, az országos erdészeti egyesület, a földtulajdonosok érdekvédelmi szövetségei, sok szakmai érdekképviseleti szervezet vezetõje, elnöke, tagja volt ott, és a gyakorlati problémák órák hosszat sorolódtak fel, órák hosszat emlegették a problémákat.

Kaszópusztától Sátoraljaújhelyig, a Honvédelmi Minisztérium használatában, kezelésében levõ vadászterületektõl kezdve az elfogadott törvény - a 21. §-a - rendelkezik a különleges rendeltetésû vadászterületekrõl. Hat héttel ezelõtt, február 4-én egy azonnali kérdést intéztem a miniszter úrhoz Kaszópuszta és a többi különleges rendeltetésû vadászterület felülvizsgálata érdekében, hiszen az elõzõ miniszter, Lakos úr elõzetes hozzájárulása megtörtént októberben, novemberben megtörtént ezeknek a különleges rendeltetésû vadászterületeknek a kijelölése.

A törvény szerint a miniszterek három szempont alapján tehetnek javaslatot a különleges rendeltetésre: a vad génállományának megõrzése, oktatás-kutatási célból szükséges, és természetvédelmi érdekek alapján. Tehát gyakorlatilag három miniszter tehet javaslatot, és végül a földmûvelésügyi miniszter a természetvédelmet felügyelõ miniszter hozzájárulásával állapítja meg - és állapította meg. Körülbelül az 1100 kijelölt vadászterületbõl - hisz már a törvény gyakorlatilag hatályba lépett - legalább 100-nál, tehát az összesnek majdnem a 10 százalékában van bírósági kereset; és gondolom, nyújtanak is be még az emberek, hiszen a 30 nap még nem járt le.

Ennek oka az, hogy a törvény rossz. Nem ad másodfokon szakmai elbírálási lehetõséget, hanem ha a megyei FM-hivatal vadászati felügyelõje hoz egy rossz döntést, akkor csak a bíróságnál támadhatják meg a földtulajdonosok. Gyakorlatilag úgy érezzük - és ezen a tanácskozáson is megfogalmazódott -, hogy egyes személyeknek, jelenleg birtokon belül levõ egyes társaságoknak nem könnyû lemondani a könnyen szerzett lehetõségrõl, javakról, és gyakorlatilag a földtulajdonosokat kisemmizik.

Ez abból is adódik, hogy az emberek többségét - közel egymillió vagy egymilliónál is több földtulajdonos van Magyarországon -, azokat, akiknek kis birtokuk van, nem érdekli ez. Közömbösek az emberek, és nem mentek el arra a gyûlésre, amelyet összehívtak. Így ilyenkor az önkormányzat jegyzõje nyilatkozik a településen lakó földtulajdonosok nevében, és természetesen sokszor a személyes összefonódás révén, baráti, haveri, egyéb ismeretség révén a birtokon belül használatban levõ vadásztársaságnak adja oda.

Nagyon sokszor megtörtént az az extrém eset, hogy több tízhektáros földtulajdonos, aki hosszú évek óta vadász, a saját földjére nem léphet, gyakorlatilag a vadászati jogát nem gyakorolhatja, mert, mondjuk, akár egy különleges rendeltetésû vadászterület vagy akár egy állami tulajdonnak az újra elõhozatala, egy újraállamosítás folytán nem kapja meg a földtulajdonos azt a rendelkezési jogot, amelyet minden európai államban megkap egy földtulajdonos.

A miniszter úr a múltkori azonnali kérdésemre azt a választ adta, hogy azért jönnek ide a nyugatiak, mert ott már kiirtották a vadat, és Magyarországnak milyen jó volt, hogy állami tulajdonban maradt. Ez nem igaz, nem irtották ki, sokkal nagyobb a vadsûrûség, elmondhatnánk, pontosan most történtek felelõtlen vadirtások - Kaszópuszta -, amit a múltkor is elmondtam, és sorolhatnám ezeket az eseteket.

Magyarul: most a parasztemberek, a bortermelõk, a többi ágazatban dolgozó emberek tüntetnek az utcán. De megtörténhet, kérem - és nem figyelmeztetésként mondom az államtitkár úrnak, de tényként állapítom meg az ottani hangból is ítélve -, hogy el fog következni az a dolog, amikor földtulajdonosok fognak olyan sztrájkot vagy olyan demonstrációt szervezni, amikor nem fogják hagyni, hogy a földtulajdonoknak a rendelkezési joga ne kerüljön hozzájuk. Tehát aki a vadászati vizsgákkal, egyéb feltételekkel rendelkezik, tisztelt államtitkár úr, kérem önt, hogy bírálják felül ezeket a különleges rendeltetésû vadászterületeket, és a földtulajdon rendelkezési joga érvényesüljön. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage