Dobos Krisztina Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Lamperth Mónika vadászati szaktudása után a közoktatásban tett tanúbizonyságot. (Sic!) (Közbeszólás az ellenzéki oldalról: Bakot lõtt! - Derültség ugyanott.)

Azt gondolom, ennek a kérdésnek két oldala van. Az egyik a tartalmi kérdés, hogy vajon be lehet-e vezetni a nemzeti alaptantervet, és erre a válasz '93 óta folyamatosan az, hogy ha nincs készen a NAT mellett a vizsgakövetelmény, akkor nem lehet bevezetni. És Lamperth Mónika valószínûleg nem volt ott, amikor az államtitkár úr elmondta, hogy május végére tudják produkálni az alapvizsga és az érettségi vizsga követelményeit. És miután a közoktatási törvény arról szól, hogy akkor lehet helyi tantervet készíteni, ha van NAT és vizsgakövetelmény, ezek szerint nem lehet addig egyetlenegy tantervet sem elkészíteni. És nagyon sajnálatos, hogy több százmillió forintot kiosztott a Mûvelõdési Minisztérium helyi tantervek készítésére, ami természetesen törvényellenes - az õ törvényük szerint. Ez az elsõ kérdés.

A második kérdés az, hogy vajon elfogadja-e a szakma a NAT bevezetését. És akkor szeretném emlékeztetni Lamperth Mónikát, aki valószínûleg errõl sem tájékozódott, hogy a Köznevelési Tanács három "igen" szavazattal mondta azt, hogy így be lehet vezetni a NAT-ot, és érdekes módon a Mûvelõdési Minisztériumnak is három képviselõje van a Köznevelési Tanácsban. Tehát sem a Köznevelési Tanács, sem a szakma ezt nem tudta elfogadni.

Arra a kérdésre viszont, amit felvetett, hogy ez egyeztetési folyamatnak tekinthetõ-e, az a válaszom, hogy igen. Sajnálatos módon a kormány '93-ban és kormánypárti képviselõk nagyon sokszor elmondták, hogy a közoktatási törvény egyeztetése nem volt megfelelõ, hiszen hat hónapot vett igénybe, szemben azzal, amit a kormány tett, hogy egy, illetve két napot adott a közoktatási törvény módosítására, sõt a felsõoktatásban ott tette a rektori konferencia vezetõje elé a javaslatát, és azt mondta, hogy ez az egyeztetés formája.

Azt hiszem, ilyen minõsíthetetlen egyeztetés mellett teljesen fölösleges, hogy a képviselõ asszony ilyeneket mondjon, és interpelláljon Pokorni Zoltán képviselõ úrhoz. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Majd jövõre!)

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage