Orosz István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ ISTVÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Szeretném emlékeztetni képviselõtársaimat arra, hogy ebben a parlamentben már elõfordult az, hogy egy képviselõ pártja fejléces levelével - tehát olyan levéllel, amelyben szerepelt a pártja megnevezése -, levéllel fordult az intézményekhez. Akkor ezt ellenzéki képviselõtársaim kellõ mértékkel és kellõ odafigyeléssel kifogásolták. Teljes joggal kifogásolták az én megítélésem szerint is.

Most az történt, hogy egy ellenzéki képviselõ egy ellenzéki párt alelnökeként fordult szervezetekhez, iskolaigazgatókhoz és másokhoz. Kérem, szíveskedjenek ezt is észrevételezni, és ezt is olyannak tekinteni, ami nem illik ehhez a parlamenthez.

Két ok folytán nem illik az én véleményem szerint. Egyrészt azért nem illik, mert aki ilyen leveleket ír, az szerepzavarban szenved, hiszen a törvények végrehajtása és a kormányrendeletek végrehajtása a kormány feladata, másrészt nem igazán etikus. És ezt meg kell fogalmazni, akár tetszik ez képviselõtársainknak, akár nem. Mi lenne akkor - kérdezem én -, ha mind a hét párt alelnöke ugyanilyen levelekkel fordulna az iskolaigazgatókhoz, hogy szíveskedjenek nekem válaszolni erre és erre a kérdésre; vagy mind a 386 képviselõ azzal fordulna az iskolákhoz, hogy erre a kérdésre tessék nekem válaszolni? Tessék megmondani: lehetséges ez? Így kell csinálni? Ez az eljárásmódja? (Zaj a jobb oldalon.) Kérem szépen, rendben van, ellenzéki képviselõtársaim, élni fogunk ezzel a lehetõséggel, ha önök így gondolják, hogy így kell lenni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage