Avarkeszi Dezsõ Tartalom Elõzõ Következõ

DR. AVARKESZI DEZSÕ igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nagyon röviden szeretnék csak reagálni a vitában elhangzottakra.

Nagyon sokan rossz emlékekkel gondoltunk, gondolunk - a Ház falain belül és kívül is - ennek a törvényjavaslatnak az elsõ vitájára, annak hangulatára, hangnemére. Számomra jó érzés volt, hogy a ma megszólalók túlnyomó többsége nem az indulatot kívánta felkorbácsolni, hanem valóban olyan véleményeket mondott el, olyan javaslatokat tett, amelyeknek legalábbis egy része elõreviheti ezt az ügyet. Több képviselõcsoport képviselõje elmondta, hogy támogatja a javaslatot, vagy úgy támogatja, hogy módosító indítványokat kíván beterjeszteni és ezzel jobbítani kívánja a törvényjavaslatot. Természetesen a kormány át fogja gondolni ezeket a módosító indítványokat, s amelyeket jónak tartunk, azokat a vita során támogatni fogjuk.

Az itt elhangzott felvetések túlnyomó többségére lesz még alkalmunk a részletes vita során reagálni, ezt nyilván meg fogjuk tenni, a bizottságokban is ezt meg fogjuk tenni.

Engedjék meg, hogy egyetlenegy dologra azért itt reagáljak, azért, mert egy hozzászólás egy része nyilvánvaló félreértésen alapult, és nem szeretnénk, hogyha ez menne át a köztudatba, s a közvéleményt negatív irányba befolyásolná.

Elhangzott az, hogy a szabadságelvonásokhoz képest 10 százalékos többlet csupán a deportáltakra vonatkozik, és a szovjetunióbeli kényszermunkában szenvedettekre nem. Ez nyilván félreértésen alapul, hiszen maga a törvényjavaslat ugyanezt a 10 százalékot kimondja a szovjetunióbeli kényszermunkára hurcoltakkal kapcsolatban is. Úgy gondolom, hogy ezt feltétlenül el kellett mondani.

Végül egyetlenegy dologra hadd reagáljak még. Teljesen egyetértek azzal, amit Farkas Gabriella képviselõ asszony az összegekkel kapcsolatban elmondott. Amikor felsoroltam, hogy mi volt eddig és mi várható, pont azokat a túlzó számokat szerettem volna vele cáfolni és azt szerettem volna, hogy a közvélemény reális, objektív képet kapjon errõl. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage