Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Mint ismeretes, a települési önkormányzatok hosszú évek óta nem kapják meg törvényes járandóságukat a politikai kurzus által elprivatizált vagyonuk után.

A sok tisztességtelen szándék közül kiemelkedik a megzsarolt önkormányzatok belekényszerítése a sikerdíjas szerzõdésekbe. A belügyminiszter által favorizált, idõ elõtti önkormányzati csõdtörvény esetében a Kereszténydemokrata Néppárt jelezte, hogy nem korrekt a települések büntetése anélkül, hogy jogos járandóságukat meg ne kapják. Itt felmerülhet - de persze csak a rosszindulatú erõknél -, hogy sanda szándék vezérelte a csõdtörvény keresztülnyomását, nevezetesen: az önkormányzati csõdbiztosok nem néhány milliárd, hanem néhány 10 milliárd forintot nyúlhattak volna le sikerdíjként a tudatosan tönkretett önkormányzatok vagyonából.

Miniszter Úr! A kipattant sikerbotrány után ön azzal hárította el személyes felelõsségét, hogy nem tudott a belterületi föld és egyéb önkormányzati vagyonjuttatás problémáiról. Természetesen megértettem ezt a gyermeki naivitást, hiszen meg kellett teremteni az országban a közbiztonságot, újabb és újabb szakmai csúcsokra kellett vinni a sportot, a tûzoltóságot, a közigazgatást, az önkormányzatiságot, miközben mellékállásban exportvezetõk utaztatását, államtitkárok és fõtisztek pályamódosítását kellett levezényelnie.

Sajnálatos, hogy eközben telt az idõ, bár feltételezem, hogy ön második belügyminiszteri ciklusában jutna el ahhoz a gondolathoz, hogy az önkormányzatok vagyonjuttatásában nincs minden rendben. Sajnos, most mégis ki kell zökkentenem e rózsaszín reményekbõl, mert továbbra is a törvényeknek megfelelõen kellene rendezni a települések vagyonjuttatását.

Kérem, tájékoztassa a közvéleményt, mit tett ön azért, hogy helyreálljon a törvényes állapot, mennyire képviseli az ön által felügyelt terület jogos érdekeit, és végül regnálásának harmadik évében tudja-e tájékoztatni a parlamentet, mennyi és milyen típusú önkormányzati vagyon van mindmáig visszatartva.

Várom válaszát, miniszter úr. (Taps az ellenzéki oldalon.)

(13.40)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage