Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Mint az bizonyára önök elõtt és a képviselõ úr elõtt is ismert, az 1989. évi, majd egy 1992. évi törvény rendelkezett a belterületi földek után járó részvények, majd késõbb készpénz átadásával kapcsolatban. Az eljárás mindkettõben közös atekintetben, hogy a vállalatnak - az átalakuló vállalatnak, majd a privatizálandó vállalatnak - kellett értesítenie az önkormányzatot, a követelést az ÁVÜ tartotta nyilván; abban az esetben, ha az önkormányzatoknak bármilyen konkrét problémájuk volt, akkor közvetlenül a vállalattól, illetõleg az ÁVÜ-tõl, majd ennek jogutódjától követelhették a követelésüket.

A vonatkozó törvényi környezet hatáskört és feladatot ebben az eljárásban a belügyminiszternek nem adott. Abban az esetben, ha az önkormányzatok, illetve az ÁVÜ, majd jogutódjai között vita keletkezett, akkor az önkormányzatok követeléseiket peres úton érvényesítették.

Az ÁPV Rt. botránya után döntött úgy a kormány, hogy a belügyminiszter vezetésével felállít egy bizottságot, amelynek meg kellett vizsgálnia a vagyonkör átadásának helyzetét, illetve meg kellett határoznia a további feladatokat. Ez megtörtént. A bizottság megállapította a különbözõ lépéseket, és a költségvetés, illetve az ÁPV Rt. anyagi helyzetének függvényében 1997. június 30-áig szabta feladatul az önkormányzati igények megállapítását, illetve ezeknek kielégítését részvény, egyéb vagyontárgy vagy akár készpénz átadásának formájában. Ez a folyamat jelenleg is zajlik. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage