Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdések egy részét szerencsésebb lett volna feltenni a tárca nélküli miniszter asszonynak, de természetesen megkísérlek válaszolni rájuk.

Ami az ÁPV Rt. elnökének nyilatkozatát illeti, az nyilván azzal függ össze - nem gyõzöm hangsúlyozni -, hogy az ÁPV Rt.-nek meg kell szereznie azokat a bevételeket, amelyekbõl kielégítheti az önkormányzati igényeket, mert egyébként természetesen kötelessége a törvénynek megfelelõen ezeket az igényeket kielégíteni, és ezzel kapcsolatban a tárgyalások egyébként az önkormányzatokkal folynak. Tehát nem kormányzati álláspontot mondott nyilván, és õ sem arra gondolt, hogy nem kell végrehajtania az ÁPV Rt.-nek a törvényeket.

Ami a kérdés második felét illeti: 813 önkormányzatnak vannak vagy voltak járandóságai, összesen 3663 tételt illetõen. Ez az összes követelés 88,34 milliárd forintot tesz ki. Ebbõl az összegbõl 66,67 milliárd forintnyi igény lett valamilyen formában kielégítve, készpénzben vagy részvényben. Ez azonban persze a kamatokkal együtt 75 milliárd forintot jelent.

Ami a hátralévõ járandóságokat illeti, a belterületi földek után a '89. évi törvény alapján mintegy 22 milliárd, a '92. évi törvény alapján a privatizációk, belterületi földek alapján mintegy 17 milliárd, összesen 40 milliárd forint készpénzben, részvényben vagy egyéb vagyontárgyban kiadandó követelésük van az önkormányzatoknak. Ezen túlmenõen a közmûvek privatizációja után járó részvényjárandóság 47,1 milliárd forintot tesz ki.

(13.50)

Ebbõl a villamos közmûvek átadása már megtörtént, a gázközmûvek átadása pedig folyamatosan zajlik. A két igény együtt tehát 87 milliárd forint, de a pontos összeg napról napra változik, ahogy az átadások történnek. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage