Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Az emberi jogok ismertetésének és oktatásának fontosságában teljes mértékben egyetértek önnel, akárcsak az emberi jogokkal kapcsolatos méltatásával. Sajnálattal le kell szögeznem, hogy visszamenõleg azt a pusztítást, amit 40 év diktatúrája okozott, e tekintetben elég nehéz pótolni. Természetesen a következõ generációt már fel lehet és fel is kell készíteni arra, hogy ismerje, tisztában legyen vele, és élni tudjon ezekkel a jogokkal.

Az emberi jogok tanításával a nemzeti alaptanterv keretén belül az ember és társadalom címû mûveltségterület foglalkozik, ezen belül is az állampolgári ismeretek. A tanulók életkorával összhangban ez a 10. évfolyamon, tehát 16-17 éves korban kerül sorra. A részletes követelmények szerint a tananyagban szerepel Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, Az emberi jogok európai egyezségokmánya és az Egyezmény a gyermekek jogairól címû dokumentumok. Ugyanakkor ugyanezen tantárgy keretében követelmény a hazánk és Európa címszó alatt számos európai intézmény tevékenységének ismerete, köztük az Európa Tanácsé, az Európai Unióé, az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezeté, amely intézmények tevékenységét szintén jelentõs mértékben áthatja - az Európa Tanács esetében ez szinte teljes mértékben kiteszi - az emberi jogok védelme, tisztelete, illetõleg az emberi jogok érdekében történõ fellépés.

Úgy gondolom, hogy a jövõ évben bevezetésre kerülõ nemzeti alaptanterv és a ráépülõ, vele kompatíbilis helyi tantervek kellõ terjedelemben foglalkoznak az emberi jogokkal és azzal, hogy a tanulók ezt elsajátítsák, megismerjék, és tisztában legyenek saját jogaikkal. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage