Medgyasszay László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Országos Magyar Vadászati Védegylet a földmûvelésügyi miniszterrel történt elõzetes tárgyalásaikra és állítólagos megállapodásaikra hivatkozva az MTI-nek február 25-én leadott közleményben hozta széles körben nyilvánosságra, hogy a földmûvelésügyi miniszter utasította az illetékes vezetõket arra, hogy az államot megilletõ, eredetileg közvetlen hasznosításra szánt 140 ezer hektár erdõhöz kötõdõ vagyoni értékû vadászati jogot "ajánlják fel" vadásztársaságoknak, de ténylegesen is. És ez a felajánlás a Földmûvelésügyi Minisztérium irányelveiben ajánlott, a piaci árnál - véleményem szerint - lényegesen alacsonyabb áron kell hogy történjen a közlemény szerint.

Az érintett vadászterületek az ország legértékesebb természeti területein, a Bükk, a Mátra, a Börzsöny, a Bakony, a Mecsek és a Duna árterében vannak. Nem elég tehát, hogy alsóbb szinteken értesüléseim szerint a legkülönfélébb praktikákkal manõvereznek az eddigi haszonbérlõk a vadászterületek megtartásáért, úgy tûnik, hogy felsõbb szinten a félrevezetés és a kapcsolati tõke kamatoztatása történik a támogatás megszerzéséért.

Miért engedi a tárca, hogy mindehhez felhasználják a földmûvelésügyi miniszter hivatali tekintélyét? Hiszen az erdõ, a termõföld és a vagyoni értékû vadászati jog gyakorlásával kapcsolatos tulajdonosi jogokat nem a földmûvelésügyi miniszterre ruházta a tulajdonos állam. Tehát ha mégis megtévesztették a miniszter urat, és meggyõzõdésbõl állt a közérdekkel szembemenetelõk mögé, miért nem tisztelte legalább hivatali hatáskörét? Amennyiben az MTI-közlemény a miniszter úrral kapcsolatban valótlanságot állít, miért nem tiltakozott ellene a nyilvánosság elõtt? Köszönöm. Várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage