Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Valóban, ahogy ön is említette, miniszteri jogkörrõl van szó. A mai napon Gyimóthy képviselõ úr éppen a tulajdonosok érdekében szólalt föl ebben a Házban, mondván, hogy az állami területek javára vonnak el területeket azoktól a vadászni vágyóktól, akik az adott vadásztársasági területen kisebbségi tulajdonban vannak az állammal szemben. Ön most az államosítás tényét szorgalmazná azzal, hogy a korábbiakhoz képest nõjön az állami tulajdonú vadászterületek száma.

A korábbi megállapodás során, amelyet a múlt évben kötött a földmûvelésügyi miniszter, a pénzügyminiszter, illetve a tárca nélküli miniszter, abban állapodtak meg, hogy az állami vadászterületek számát az állami tulajdon vonatkozásában nem kívánják növelni.

A miniszter úr megbízásából a következõket szeretném a Házzal ismertetni. "A törvény 11. §-ának (3) bekezdésében kapott miniszteri egyetértési jogomat - most a miniszter urat idézem - gyakorlom, és egyeztetünk a pénzügyminiszter úrral, illetve a Kincstári Vagyoni Igazgatóság vezérigazgatójával az állami tulajdonban lévõ földterületek vadászati jogának hasznosítási kérdéseiben. Ez az egyeztetés még folyamatban van.

(14.50)

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöksége közleményének a kiadásáról nem volt tudomásom. Egyeztetésünk során valóban felmerült, hogy lokálisan feszültségek adódnak a terület nélkül maradt vadásztársaságoknál, amit véleményem szerint is meg kell oldani. Ez nem jelenti azonban azt, hogy a törvény rendelkezései ellen haladjon bárki is.

A megoldást a földtulajdonosi közösség képviselõi és a vadászok közötti megegyezés hozhatja meg. Alapvetõn új vadgazdálkodási rendszer jött létre, melyben az államnak és ezen belül a földmûvelésügyi miniszternek kell érvényesíteni a vadállomány védelmével, fenntartásával kapcsolatos kötelezettségeit, esetenként a tulajdonosi érdekek mellett vagy azzal szemben is." Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage