Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! A feltett kérdésére nagyon rövid, két-három szavas válasz is adható, arra, hogy mikor lesz kész a nemzeti agrárprogram. Ha mindannyian úgy akarjuk, akkor két-két és fél hónapon belül.

De a kérdés mögött meghúzódó kritikára azért legyen szabad annyit megjegyeznem, hogy a nemzeti agrárprogram alapelveinek vitája zajlik, ami mûfajából adódóan célok, célkitûzések összefoglalása. Azt is tudni kell persze ehhez - és ezt a képviselõ asszony is tudja, hiszen errõl régebbi információk is vannak -, hogy már a kormányprogram készítésekor és azt követõen is a minisztérium szervezésében, munkatársainak bevonásával folyamatosan készültek azok a szakanyagok, amelyek egy majdani nemzeti agrárprogram gerincét adhatják. Amint természetesen az alapelvekben foglaltaknak megfelelõen zajlanak azok a szakmai munkák is, amik az elfogadás után garanciáját adhatják annak, hogy törvények, törvényjavaslatok formájában a megvalósítás fázisába érkezhet és a parlament elé kerülhet.

Az agrárprogram vitájának az aktualitását 1997-ben természetesen több dolog adja. Az egyik aktualitása az, hogy az agrárgazdaság is nagyon fontos része az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdésének, és az a nemzeti érdek, hogy egy piac- és versenyképes, hatékony agrárgazdasággal induljunk neki az új évezrednek, szükségessé teszi egy közmegegyezésen alapuló program elfogadását. E program alapelvének a vitája zajlik tehát, ami - még egyszer hangsúlyozom - nem minden elõkészület nélkül zajlik, aminek a lezárása az ön által is ismertetett program szerint egy nemzeti kerekasztalhoz hasonló formációban történne meg. Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage