Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Miniszter Asszony! Interpellációmban természetesen nem Puskás Öcsirõl, a legendás hírû magyar futballistáról kívánok beszélni, mert hisz õ nagyszerû játékos volt, aki sosem ült a cserepadra, és sosem cserélték le. Akirõl beszélni szeretnék, az dr. Puskás Sándor, az ÁPV Rt. volt felügyelõbizottsági elnöke, aki lesre futott, és ezért õt lecserélték.

Vajon miért futott lesre Puskás? Talán nem ismerte a szabályokat? Elõre kell bocsátani, hogy a szabályokat szándékosan sértette meg, azt remélte, hogy a bíró továbbengedi és nem fújja le a mérkõzést.

Puskás Sándor 1996-ban 33 millió forintért 45 hektár termõföldet és Õrbottyánban tanyát vásárolt a privatizáció elõtt álló Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-tõl, rendkívül kedvezõ feltételekkel, öt év alatt havi 400 ezer forintos részletekben fizetendõ vételárért. Megjegyzendõ, hogy dr. Puskás Sándor korábban ennek a banknak a vezérigazgató- helyettese, késõbb a bank egyik leánycége, a Portfolió Bank vezérigazgatója volt. Az eladó bank ingatlancége, az IMMO-BILL Rt. az adásvétellel egyidejûleg - talán nem is véletlenül - ötéves szerzõdést kötött Puskás úr egyik magáncégével, az Incom Tanácsadó Kft.-vel üzleti tanácsadásra.

(15.00)

A tanácsadói díj - nyilván nem véletlenül - azonos a Puskás úr által vállalt havi részletfizetés összegével. A szerzõdõ felek között jelenleg vita van a korábban egyértelmûen rögzített vételárról, a birtokbalépésrõl. Érdekes módon a tanácsadásra kötött szerzõdést utólagosan mindkét fél rossznak ítélte és felbontotta. Ebbõl egyértelmûen következik, hogy Puskás úr és a munkahelye között többé nem felhõtlen a viszony.

Tisztelt Miniszter Asszony! A fentiek alapján kétségtelen, hogy az ÁPV Rt. felügyelõbizottságának volt elnökét a privatizáció elõtt álló, többségében állami tulajdonú bank feltûnõen egyoldalúan elõnyös szerzõdéssel jelentõs anyagi elõnyhöz juttatta.

Kérdezem miniszter asszonyt: mi a véleménye arról, hogy az ÁPV Rt. ellenõrzõbizottságának elnöke pozíciójának felhasználásával kötött olyan szerzõdést, amely ismét az állami tulajdon áron aluli kiárusítását eredményezheti?

Várom megtisztelõ válaszát. Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage