Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Szekszárd város és a város körzetének egy nagyon jelentõs munkahelye volt a Szekszárdi Húsipari Részvénytársaság, amely a privatizáció elõtt több mint 1200 dolgozót foglalkoztatott. A Szekszárdi Húsipari Rt. dolgozóinak és érdekvédelmi szerveinek panasza a Kossuth térig jutott el, illetõleg tudomásunk szerint a házelnökhöz és a kormányhoz is.

A Szekszárdi Húsipari Rt. privatizációs szerzõdésének a munkavállalókat érintõ pontja minden bizonnyal a munkahelyek megtartása és a munkavállalók biztonsága érdekében került megfogalmazásra. A vevõ kötelezettséget vállalt arra, hogy a szerzõdés megkötésekor aktuális munkajogi állományi létszámot a társaságban a tulajdonba lépéstõl számított három évig megtartja.

(15.10)

Garanciát is kikötöttek a szerzõdésben: amennyiben a vevõ e kötelezettségnek nem tesz eleget, 15 naptári napot meghaladóan a szerzõdésben vállaltnál kevesebb munkavállalót foglalkoztat, úgy ezért megfelelõ összeget, egy fõre jutó, 12 hónapra vetített bérköltségnek másfélszeresét köteles az ÁPV Rt.-nek megfizetni. Ismétlem még egyszer: a szerzõdés aláírásakor 1200 fõt foglalkoztatott a cég, ma tudomásom szerint alig haladja meg a 300-at. A vevõ az adósságokkal terhelt Szekszárdi Húsipari Társaságot egy másik cége által bérbe is vette rögtön saját magától. Ez 1997. január 1-jén történt meg.

Így indokolta az igazgató úr vagy a tulajdonos: ez azért szükséges, hogy a dolgozók egy új munkaszerzõdést írjanak alá a Metraco Rt.-vel, illetve különbözõ kft.-kel, mert csak így biztosított a munkavállalók tovább-foglalkoztatása. A Metraco kötelezi magát, hogy a végkielégítésnél figyelembe veszi a Szekszárdi Húsipari Rt.-nél eltöltött idõt is. "A Szekszárdi Húsipari Rt. - írja a tulajdonos - nincs abban a helyzetben, hogy béreket vagy végkielégítéseket tudjon fizetni. De a további indokolás is meglepõ volt: szeretnénk, ha a dolgozótársak megértenék, hogy a Metraco Rt.-hez történt áthelyezésükkel egy nyereséges társasághoz kerülnek át. A Szekszárdi Húsipari Rt. a jelenlegi helyzetben minden erõfeszítését latba vetve is veszteséges, és fennáll annak veszélye, hogy egy esetleges felszámolás után önöket utcára teszik."

Tisztelettel kérdezem miniszter urat: mit tesz ön annak érdekében, hogy a munkavállalók a Szekszárdi Húsipari Részvénytársaságnál a Munka Törvénykönyve ismeretében se kerüljenek hátrányos helyzetbe? Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage