Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõ Asszony! Nagyon örülök annak, hogy e Házban ez a kérdés immáron másodjára hangzik el, hiszen módomban van azt a választ, azt a válaszsort megismételni, amelyet legutóbb a február 18- i ülésnapon Lányi Zsolt képviselõtársam hasonló tárgyú felvetése kapcsán megtettem.

Arról van szó, miszerint is ezen a napon, február 18-án már jeleztem, hogy felkértem az ÁPV Rt.-t, hogy a Szekszárdi Húsipari Rt. privatizációs szerzõdésének felülvizsgálatát végezze el, tekintettel azokra a tényekre, amelyeket ön is ismertetett az interpellációs kérdésében.

Nos, a privatizációs szerzõdés értelmében a vevõ valóban kötelezettséget vállalt a foglalkoztatásra, úgy, ahogy az ön fölvetésében el is hangzott, s a privatizációs szerzõdés szerint abban az esetben, ha a vevõ e kötelezettségének nem tett eleget, és 15 naptári napot meghaladóan a szerzõdésben vállaltnál kevesebb munkavállalót foglalkoztat, a tárgyidõszakra kimutatott, egy fõre esõ bérköltség 12 hónapra vetített összegének másfélszeresét köteles az ÁPV Rt.-nek megfizetni a munkaviszony tényleges megszûnését követõ 60 napon belül minden hiányzó munkavállaló után.

Az ÁPV Rt. részletesen megvizsgálta a privatizációs szerzõdés e pontjának a betartását. A vizsgálat során megállapították, hogy a Húsipari Rt. munkavállalói állományának jelentõs részét a Metraco Rt. vette át, amelynek szintén ugyanaz a tulajdonosa, mint a Húsipari Rt.- nek. A tulajdonos átadott egy - közel 300 aláírást tartalmazó - petíciót a vizsgálóknak, amelyben a munkavállalók aláírásukkal igazolták, hogy a munkaviszony megszüntetésére, és új munkaviszony létesítésére közös megegyezéssel került sor. Ez azért lényeges, mert a privatizációs szerzõdés értelmében nem minõsül létszámleépítésnek az az eset, amikor a munkavállaló kezdeményezése alapján szûnik meg a munkaviszony közös megegyezéssel.

Ugyanakkor az ÁPV Rt. azt is jelezte, hogy fel kíván lépni mindenfajta formális megoldás ellen, a munkahelyek megtartása, valamint a kollektív szerzõdés rendelkezéseinek betartása érdekében. Ennek megfelelõen megállapodás született, amely szerint az ÁPV Rt. független szakértõ céggel vizsgáltatja meg a társaság foglalkoztatással kapcsolatos valamennyi intézkedését.

Mindezek mellett, képviselõ asszony, arról is tudom tájékoztatni, hogy ugyanebben az idõszakban több munkahelyügyi ellenõrzés is lefolytatásra került a Szekszárdi Húsipari Rt.-nél, és az ott megállapított hiányosságok, szabálytalanságok megszüntetésére az illetékes munkaügyi hatóságok felszólították a tulajdonost, és bírságokat is kiszabtak. A Szekszárdi Húsipari Rt.-t a munkaviszonnyal kapcsolatos jogok megsértéséért a maximálisan kiszabható 3 millió forintos bírsággal sújtották. Egy következõ alkalommal, tekintettel arra, hogy a szakszervezetek a szakszervezeti jogok megsértését is felvetették, a vizsgálat megállapította ezen jogok megsértését, és mind a Metracót, mind pedig a Húsipari Vállalatot további 3-3 millió forinttal sújtották februári ellenõrzésük alapján.

Ugyanakkor úgy látom, hogy a konfliktus rendezésének ezek nem lényeges, de felszínen ható eszközei, s ezért még februárban nyilvánosan felhívtam mind a munkáltatót, mind a helyi szakszervezetet, hogy vegye igénybe a munkaügyi közvetítõi és döntõbírói szolgálatot, amelyik ilyen kollektív konfliktusok, helyi konfliktusok rendezésére hivatott. Ez a szolgálat egyébként '96 nyarán jött létre, és ezen cégnél már a korábbi idõszakban egy konfliktus esetén sikerrel közvetített.

Most is arról tudok beszámolni, hogy azóta a cég tulajdonosai, munkáltatók és a helyi szakszervezet, igénybe véve a közvetítõi szolgálatot, szûk körben tárgyalásokat folytatnak a munkaügyi kapcsolatok normalizálásáról, s a további lépésekrõl. Ennek eredményeként a munkaadó megszüntette a szakszervezeti tisztségviselõket sújtó diszkriminatív intézkedéseket, az érintettek tegnaptól - két fõt kivéve - elfoglalhatták munkahelyüket, és szabadon gyakorolhatják szakszervezeti tisztségviselõként õket megilletõ jogaikat. Mindezekkel együtt is úgy látom, hogy a helyzet normalizálásához hosszabb idõre van szükség.

Szeretném azt is hangsúlyozni, tisztelt Ház, tisztelt képviselõ asszony, hogy a munkavállalók egy csoportját érintõ jogszabálysértõ munkáltatói magatartás nem általános ma Magyarországon, a külföldi cégek befektetõinek nagy többségére ez nem jellemzõ. Tehát amikor a munka törvénykönyve módosítása során szeretnénk a jogszabályban jobban védeni a szakszervezeti tisztségviselõket, akkor egy általános európai jogharmonizációs törekvésünket is jogszabályban rögzítjük. Ezt a munkát is a konkrét ügytõl eltérõ módon, általános felfogásunknak megfelelõen szeretnénk elvégezni. Köszönöm, elnök asszony. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage