Rapcsák András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. RAPCSÁK ANDRÁS (KDNP): Miniszter úr, köszönöm a tetszetõs választ. Egyébként az elõbb említette, hogy papírt tartok a kezemben, zavarta. Ne zavarja, az van ráírva, hogy szeressük Kuncze Gábort, és ez meg is van.

Válaszomat mindig közvetlen válaszára szoktam adni. Most is elmondom: sajnálatos módon most sem a kérdésre válaszolt miniszter úr, hisz az objektív tények, a valóság mást mond, mint amit ön a válaszában volt szíves ismertetni a parlamenttel.

Az elmúlt idõszakban az önkormányzatok a jóváhagyott költségvetési törvényben a lehetõ legkisebb részt kapták az elmúlt évek átlagát tekintve. Ez teljesen ellentétes az ön véleményével.

Mint említettem, a városok, települések nehezményezték, hogy forrás oldalról nincs biztosítva a közalkalmazotti bérek fedezete, amit petíciók formájában jeleztek a Belügyminisztériumban. Ön ezeken a problémákon keresztülsiklott, miniszter úr.

Nagyon örülök, hogy ilyen rózsaszínben látja a dolgot, hogy be fog indulni a gazdasági növekedés. Ez egy remek dolog. De még jobban örülök annak, hogy elismerte, hogy a magyar önkormányzatiság fel van vértezve a kormányzati csapások ellen, és pillanatnyilag az országban az a közel 3200 önkormányzat biztosítja a stabilitást és a mûködést, amelyik erejét megfeszítve dolgozik. Kétségtelenül igaz, amit a miniszter úr mondott: nem az önkormányzatok vannak csõdben, hanem a kormányzás. (Zaj a bal oldalon.)

Befejezésül el kell mondanom, bizonyára elkerülte a miniszter úr figyelmét: éppen jóváhagyás alatt van a módosítás a parlamentben, az Önkormányzatok Európai Chartája, amely európai charta kijelenti, hogy folyamatosan változó feltételeknek folyamatosan változó pénzügyi forrásokat kell biztosítani, hogy éljen és mûködjön az önkormányzatiság, valamint azt, hogy az önkormányzatiság a demokrácia egyik alapja. És ha az önkormányzatiság autonóm mûködését akár gazdasági eszközökkel nem teszik lehetõvé, akkor a demokráciát fûrészelik el, miniszter úr. Véleményem szerint sajnálatos módon most már ennek a jelei látszanak.

Miniszter úr, mindezeket figyelembe véve nem tudom elfogadni válaszát. Köszönöm, elnök asszony. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage