Csiha Judit Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSIHA JUDIT tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Úr! Interpellációjára azzal kezdem a választ, hogy a filmanyag felelõtlen privatizációjáról szóló híresztelések alaptalanok.

Az ÁPV Rt. a privatizációs koncepciót a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium, valamint a Magyar Mozgókép Alapítvány szakembereivel elõzetes egyeztetés után dolgozta ki. A képviselõ úr által is kívánatosnak tartott privatizáció nem érinti a játékfilmek, dokumentumfilmek, heti filmhíradók kópiáit és negatívjait, a magyar filmek vagyonjogai, kópiái, negatívjai nem kerülnek magántulajdonba. Az interpellációban jelzett nemzeti kulturális vagyonhoz tartozó filmek védelme tekintetében külön rendelkezés nem született, sõt a privatizációról szóló törvények az ehhez kapcsolódó jogokkal rendelkezõ társaságokat a szaktárca egyetértésével fokozatosan vették ki a tartós állami tulajdoni körbõl, és azokra az állam vállalkozói vagyonának kezelésére vonatkozó szabályokat írta elõ.

A filmszakmai szervezetekkel, a szaktárcával folyamatos, éveken át tartó egyeztetés eredményeként alakult ki az az álláspont, amely most már megfelel a nemzeti kulturális vagyon védelmének és a privatizációs törvények által elõírt, az ÁPV Rt.-t kötelezõ jogszabályoknak. A filmes portfoliók privatizáció elõtt álló társaságai a Magyar Filmlaboratórium, a MAFILM, MOKÉP, Hungarofilm, Objektív Stúdió, Hunnia, Dialóg Budapest és a Pannonia Filmstúdió. E társaságok értékesítési koncepciójának kialakítása során is irányadó volt az ÁPV Rt. számára az Országgyûlés kulturális bizottsága által 1996 áprilisában hozott ajánlás, mely szerint a filmszakmai társaságok privatizációját egységes egészként kell kezelni. Az ÁPV Rt. messzemenõn egyetért az MKM-mel, valamint a Magyar Mozgókép Alapítvánnyal abban a kérdésben, hogy a filmjogok körül kialakult, évek óta vitás helyzetet még a privatizáció elõtt rendezni kell. A filmekhez kötõdõ vagyoni jogok és kópiák tulajdonjogát, melyek jelenleg egymástól függetlenedve több társaságban vannak, a szakmai célszerûség és a késõbbi viták elkerülése érdekében egy kézbe kell összevonni. Az ÁPV Rt. állami tulajdonban kívánja tartani e jogokat.

(15.50)

A vagyoni jogokat megtestesítõ negatívok a Magyar Filmintézetben kerülnek megõrzésre. A kezelést, a nyilvántartást, valamint a Mokép és a stúdiók értékesítését követõen a privatizációs szerzõdés betartásának ellenõrzését egy független, a filmszakmát teljeskörûen felölelõ, a Magyar Mozgókép Alapítvány által létrehozott közhasznú társaság látná el. A filmjogok feletti rendelkezési jogokat a nemzeti filmvagyon megõrzésének érdekében a stúdiók, illetve a Mokép rendelkezésére kell bocsátani meghatározott ideig. A stúdiók és a Mokép értékesítésére azonos feltétel- és garanciarendszer mellett kerül sor.

E koncepció megfelel a filmszakma és az MKM által az elõzetes egyeztetések során megfogalmazott eljárásoknak és igényeknek. Biztosítja, hogy a vagyoni jogok és az eredeti negatívok változatlanul kizárólag állami tulajdonban maradjanak. Biztosítja továbbá az alkotók jogainak a korábbihoz képest szélesebb érvényesülését, valamint az új filmalkotások gyártásának anyagi támogatását, ezen felül az alkotások archiválási költségeihez való hozzájárulását, a filmek digitális átírását és a nemzeti filmkincs megõrzését.

Meggyõzõdésem, hogy a kidolgozott privatizációs feltételek alkalmasak az interpellációban megfogalmazott nemes szándék, a magyar filmkultúra nemzeti kincsként történõ megtartására és minél szélesebb körben történõ hozzáférhetõségének, bemutatásának biztosítására, az alkotások jövõbeli védelmére. Köszönöm a figyelmet, és kérem a válasz elfogadását. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage