Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! A mai nap már másodszor térünk vissza a szlovákiai fejleményekre, és ez egyértelmûen arra utal, hogy van ok az aggodalomra. Azt hiszem, ebben egyetértünk a képviselõ úrral. Mi is tudunk ezekrõl az eseményekrõl, figyelemmel kísérjük, és minden alkalommal következetesen szóvá is tesszük azokat.

Képviselõ úr azt kérdezi, hogy mit ér ez az alapszerzõdés, ha nem tudjuk megváltoztatni a helyzetet. Az alapszerzõdés mindenképpen annyit ér, hogy a szlovák állam által vállalt kötelezettségre tudunk hivatkozni, ebben a fázisban kétoldalú csatornákat igénybe véve, de késõbb kétségtelenül akár nemzetközi fórumok elõtt is. Szlovákia kötelezettséget vállalt arra, hogy a kisebbségek jogait betartja, és ha hosszú távon, huzamosabb ideig ezeket folyamatosan megsérti, az nyilvánvalóan Szlovákia szavahihetõségét fogja megkérdõjelezni, s nemcsak a magyar közvélemény elõtt, hanem a nemzetközi szervezetek elõtt is.

Már egy korábbi kérdés kapcsán felmerült, hogy milyen eredménnyel jár ez. Tisztelt Képviselõ Úr! Nem tudunk semmiféle kötelezettséget vállalni egy más kormány belsõ cselekedeteivel kapcsolatban. Egy dologgal kapcsolatban tudunk kötelezettséget vállalni, abban, hogy következetesen fellépünk ez ellen mind a kétoldalú kapcsolatokban, mind pedig a számunkra is rendelkezésre álló lehetõségek között. Ezek a lehetõségek adottak. Ha ön tud arra bármiféle megoldást, hogy hogyan tudnánk hatékonyabban befolyásolni a szlovákiai kormány mûködését, arra mi nagyon kíváncsiak és nyitottak vagyunk.

Nyilvánvaló, hogy az elmúlt néhány évben, az ezt megelõzõ idõszakban is nagyon sok súlyos probléma volt mind magyar-szlovák, mind magyar-román viszonylatban, az elõzõ kormány idején is, amikor Kelemen András képviselõ úr korábban az én pozíciómat töltötte be mint államtitkár, de az a politika sem tudott eredményeket elérni az ügyek kezelésében, amit az akkori kormány követett.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

(16.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage