Kristóf István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. A mondatot befejezem, és máris ennek megfelelõen fogok eljárni. Tehát az ügyben egy 1,5 milliárd forintos összegrõl szokott szó esni, és egy nagyon könnyû fejszámolás az, hogy a 1,5 milliárdnak a 150 millió forint kereken 10 százaléka.

Áder képviselõ úr igen precízen és igen pontosan körülírta a bizottság hatás- és feladatkörét a 2. pontban. Én a magam részérõl ezzel egyet is tudok érteni. Egy kitételével azonban, sajnos, nem tudok azonosulni, mely szerint a vizsgáló bizottság tevékenységét a '94-es parlamenti választásokon kialakult erõsorrend szerint végezze. Én úgy érzem, hogy ezzel a kitétellel képviselõ úr hoz is, meg nem is. Nevezetesen a székház-, illetve az ingatlan-használatok egy mozzanatát, egy tételét a vizsgálat középpontjába állítja. Viszont ezzel elõidézi azt, hogy az a témakör, amely nyitott, amely a közvéleményt foglalkoztatja, nevezetesen a Fidesz-MDF-székházügy, amely '93 óta lezáratlan, körülbelül 2012-ben vagy 2015-ben, amikor majd az erõsorrend szerint a Fidesz kerül sorra, következzék be.

Én úgy látom, hogy a határozati javaslatban három ingatlancsoportról lehet beszélni. Az elsõ ingatlancsoport az, amelyet a pártok tulajdonba kaptak az 1989. évi XXXIX. törvénnyel, illetve ennek a '91. évi XLIV. törvényben történt módosításával. Tehát egy tulajdon kötõdik a pártokhoz. A másik az, amelyet a társadalmi szervek kezelõi jogáról szóló jogszabályi rendelkezés folytán a pártok ingyenes használatba kaptak; s végül egy harmadik csoportképzõ elv lehet azoknak az ingatlanoknak a köre, amelyeket bérlemény vagy valamilyen más formában használhatnak a pártok.

Én úgy érzem, és ennek érdekében terjesztettem elõ módosító indítványt, hogy indokolt lenne egyfajta sorrendiséget megállapítani, meghatározni. Elõször ez a felálló vizsgáló bizottság vizsgálja meg a tulajdonjuttatással összefüggõ tényeket és körülményeket, ezután vizsgálja majd meg az ingyenes ingatlanhasználatukat, és ezután kerüljön sor a más jogcímen történõ ingatlanhasználatok vizsgálatára.

Az tény, hogy a módosító indítvány elõterjesztése a mai napra a határozathozatalnak gátjául szolgál, de én azt hiszem, hogy olyan túl nagy idõkésedelemmel ez nem jár, hiszen kézhez kaphattuk az alkotmányügyi bizottságnak a holnapi napra szóló meghívóját, ebben már emlékezetem szerint szerepel a módosító indítványoknak a megtárgyalása, ezt követõen lefolytatható a részletes vita, s ezt követõen a határozathozatalra is sor kerülhet. Tehát olyan nagy idõeltolódásra maguk a módosító indítványok nem fognak vezetni. Köszönöm szépen. (Egy taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage