Bauer Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Én az általános vita keretében az elõterjesztés általános indokoltságával és az ezzel kapcsolatos általános vélekedésünkkel szeretnék foglalkozni.

Az késztetett - noha elõre is fontolgattam, hogy felszólaljak - felszólalásra, hogy az elõterjesztõ, Áder képviselõtársunk arról beszélt abban a nagyon rövid elõterjesztésében, azt tartotta fontosnak

llítani, hogy itt a kormánypártok halogatják különféle manõverekkel azt, hogy ez a vizsgálóbizottság létrejöhessen.

Tisztelt Képviselõtársaim! Én szeretném nagyon egyértelmûvé tenni, hogy a szabaddemokraták nemcsak támogatják Áder János kezdeményezését a vizsgálóbizottság létrehozására, hanem melegen üdvözlik ezt a kezdeményezést; ugyanis ebben a kezdeményezésben azt látjuk, hogy a Fidesz felülvizsgálta a vizsgálóbizottságok mûködésével kapcsolatos korábbi álláspontját. Nevezetesen: eddig számunkra úgy tûnt, a Fidesznek az az álláspontja, hogy vizsgálóbizottságokat olyan témában kell létrehozni, amelyek õt nem érintik. És amikor 1993-ban olyan témában kellett volna Maczó Ágnes képviselõtársunk kezdeményezésére vizsgálóbizottságot létrehozni, amely téma a Fideszt is érinti - nevezetesen az egykori MDF-Fidesz-székházügy kérdésében -, akkor a Fidesznek az volt az álláspontja, hogy ne legyen vizsgálóbizottság. Ezt az álláspontját nemcsak úgy érvényesítette, hogy kifejtette ezt a véleményét, hanem szavazataival is érvényesítette; és mint tudjuk - Szigethy István is utalt rá az imént -, az akkori Házszabály még módot adott a Fidesznek arra, hogy ezt megakadályozza, mert hiszen az akkori Házszabály szerint ötven százalék plusz egy szavazat kellett egy vizsgálóbizottság létrehozásához, az akkori kormánytöbbség - amihez legalábbis látszólag akkor még a Fidesz nem tartozott hozzá (Dr. Dávid Ibolya: Jaj!) - nem adott módot arra, hogy a Házszabályban negyven százalék is elegendõ legyen; s amikor szavazni kellett arról, hogy létrejöjjön egy olyan vizsgálóbizottság, ami a Fideszt is érintette volna a maga munkájában, akkor a fideszes képviselõtársaink nem haboztak, és nem szavazták meg ezt.

A parlamenti demokrácia, a közélet tisztaságának olyan bajnokai, mint Áder képviselõtársunk, aki az elõterjesztést tette, õ sem szavazta meg Maczó Ágnes képviselõtársunk javaslatát. Deutsch Tamás képviselõtársunk, akit az elmúlt hónapokban a közélet tisztaságának elsõ számú bajnokaként ismerhettünk meg, õ sem szavazta meg, mert õ is meg akarta akadályozni azt, hogy egy vizsgálóbizottság akkor idõben feltárja, hogy mi is történt ebben az ügyben. Az utóbbi hónapokban, amikor az alkotmányügyi bizottság albizottsága foglalkozott ezzel a kérdéssel, arra hivatkoztak fideszes képviselõtársaink: de hiszen ezt a kérdést már minden oldalról megvizsgálta az Állami Számvevõszék és mindenki más. Akkor, `93 októberében ez már igaz volt, kedves fideszes képviselõtársaim? Akkor is megvolt már az Állami Számvevõszék vizsgálata és minden egyéb? Nem, tisztelt képviselõtársaim, nem lehetett meg, egészen addig titkos kormányhatározat volt csak arról a székházjuttatásról, akkor került csak a dolog nyilvánosságra. (Dr. Trombitás Zoltán: Mi az, hogy titkos kormányhatározat?) 300-es kormányhatározat döntött arról, hogy az MDF és a Fidesz megkapja azokat a bizonyos székházakat. (Zaj.)

Tehát szeretném nagyon világosan hangsúlyozni, hogy én üdvözlöm, melegen üdvözlöm azt, hogy ahhoz az állásponthoz képest, amit a Fidesz a szavazataival képviselt 1993-ban és amivel megakadályozta azt, hogy ezt az ügyet valaha is vizsgálják, ezt az álláspontját megváltoztatta, és elfogadta azt az álláspontot, amit mi, szabaddemokraták és a Szocialista Párt is állandóan, folyamatosan képvisel ebben az Országgyûlésben, hogy támogatunk minden olyan vizsgálóbizottságot is, amely a... (Dr. Kis Gyula József: Most!) Akkor is támogattuk! Nem volt olyan vizsgálóbizottsági elõterjesztés a demokratikus magyar parlamentben, amit a szabaddemokraták ne támogattak volna. Most is és akkor is; nem volt ilyen javaslat. Szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, tisztelt képviselõtársaink: örülünk neki, hogy a Fidesz elfogadja azt az álláspontot, amit mi itt mindig képviseltünk.

Miért örülünk neki? Miért képviseljük mi ezt az álláspontot? És miért tartom bölcsnek, hogy a Fidesz elfogadja azt az álláspontot, amit mi képviselünk, és ha jól értem az MDF is elfogadja ezt az álláspontot, amit mi képviselünk. Azért tartom bölcsnek, mert rájöttek arra, hogy az jár jól, akinek az ügyeit kivizsgálja egy parlamenti vizsgálóbizottság. Mert hogy járt az MDF és a Fidesz azzal, hogy nem született meg akkor a vizsgálóbizottság? Úgy járt, hogy azóta sem tisztázódott az ügy, és azóta is rajtuk ragadt és a '94-es választásokon is rajtuk ragadt az MDF-Fidesz székházügy. (Dr. Trombitás Zoltán: De legalább nem véres a kezünk.) Mint ahogy a másik ügyben, a '92. október 23-i ügyben, amivel szintén az akkori kormánytöbbség szavazataival megakadályozta a vizsgálóbizottság megalakítását, amit részben Mécs Imre, részben Jánosi György javasolt az elõzõ parlamentben, amirõl '92. november 2-án volt szavazás ugyanebben a teremben és egyetlenegy kormánypárti képviselõ nem kap, aki támogatta volna a vizsgálóbizottság létrehozását. Az a Fideszt nem érintette, úgyhogy azt a Fidesz támogatta. Azóta sem derült ki, hogy mi történt, és hogy milyen felelõssége volt az akkori Belügyminisztériumnak abban a bizonyos ügyben, és ez nem tett jót az akkori kormánynak, a Magyar Demokrata Fórumnak.

Rájöttek nyilván õk is, hogy az jár jól, akinek a kormányzására, akinek a tevékenységére vonatkozólag létrejött a parlamenti vizsgálóbizottság. Nehogy azt higgyék, tisztelt képviselõtársaim, hogy mi csak demokratikus elkötelezettségünk miatt támogattuk, hogy a Budapest Bank 12 milliárdos juttatása vagy a tegnap éjszakába nyúlóan itt tárgyalt magyar-orosz olajszállítások ügyében létrejön a vizsgálóbizottság. Ez is elég lett volna ahhoz, hogy támogassuk. De mi nemcsak ezért támogattuk, hanem azért is támogattuk, mert mind a két vizsgálóbizottságban, amelyeknek a jelentését már tárgyalta a parlament, mind a két esetben kiderült, hogy azok a vádak, amelyeket itt ebben a teremben megfogalmaztak, ezek a vádak jórészt alaptalanok voltak. (Dr. Trombitás Zoltán: Elnök Úr! Ez már nem tartozik a tárgyhoz.) Megvitattuk itt a Budapest Bank vizsgálóbizottsági jelentését és... Bocsánat, az általános vitában vagyunk és a vizsgálóbizottság létrehozásának az indokoltságáról beszélek. (Dr. Kis Gyula József: Szvatopluk és a fehér ló.) Megállapítottuk, kiderült a Budapest banki vizsgálatban, hogy azok a vádak, amelyeket itt folytonosan ismételgettek, ezek megalapozatlanok voltak. Kiderült a Budapest Bank vizsgálóbizottsága jelentésében, hogy 1.) visszaélés nem történt; 2.) az államot veszteség nem érte, 3.) senkinek a kezéhez egy fillért nem tapadt. Tehát kiderült, hogy Budapest Bank-botrány nincs. (Derültség a jobb oldalon.) Kiderült abból a jelentésbõl, amit tegnap este itt tárgyaltunk, kár hogy kevesen voltak itt az ellenzéki pártok képviselõi közül, kiderült ebbõl a jelentésbõl, hogy nem történt törvénysértés, az államot ebben az ügyben veszteség nem érte. (Dr. Gáspár Miklós: A kormányjelentés is mást tartalmaz.) Ez derül ki a jelentésbõl, és hogy senkinek a zsebébe egy fillér állami pénz nem kerül. Annyi derült ki a jelentésbõl, hogy összeférhetetlenség megállapítható; ennyi van a jelentésben, de semmi veszteség, semmi visszaélés, semmi egyéb nem derült ki; azt is leszögezi a jelentés, hogy például Kósa Lajosnak a parlamentben elhangzott állításai valótlanok. Ez is benne van a jelentésben.

(18.40)

Nem véletlen talán, hogy Kósa Lajos képviselõtársunk nem jelent meg sem a múlt héten, sem tegnap este ezen a vitán. Igaz, hogy a televízió nem közvetítette; de kétségtelen tény, hogy a vizsgálóbizottság jelen munkájában kiderült az, hogy azok az ellenzéki vádak, amik itt tévéidõben azonnali kérdésekben elhangzottak, bizony nagyrészt megalapozatlan vádak voltak. Sajnálatos, hogy senkinek nem jutott eszébe, hogy legalábbis elnézést kérjen azért, hogy megalapozatlan vádakat tett, mármint a vádlóknak nem jutott eszébe.

Tehát szeretném nyomatékosan hangsúlyozni, hogy mi azért támogatjuk ezeket a vizsgálóbizottságokat, mert érdeke a mindenkori kormánykoalíciónak, meg az érintetteknek, hogy a vizsgálóbizottság létrejöjjön, a munkáját elvégezze. És örülök, tisztelt képviselõtársaim, hogy most már ezt a fideszes képviselõtársaink is megértették, megtanulták a saját kárukon, a '94-es választási kárukon. Szeretném világosan elmondani, hogy ezért támogatjuk ezt a javaslatot, meg fogjuk szavazni ezt a javaslatot, megfontolásra javasoljuk fideszes képviselõtársainknak is azokat a módosításokat, amelyeket Szigethy István itt már megfogalmazott, esetleg más is megfogalmaz, és azért is, hogy ezeket a módosító indítványokat jól elõ lehessen állítani, ezért kértük a frakció nevében az általános vita késõbbi lezárását. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage