Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Az a félelem, ami megfogalmazódott Áder János összefoglalójában, és amit Kis Gyula is említett, nem alaptalan. Tavaly októberben, amikor a Szabad Demokraták Szövetsége felvetette azt az ötletet, hogy az alkotmányügyi bizottságnak alakuljon egy albizottsága, amely ezzel a kérdéssel foglalkozik, akkor elsõ nyilatkozatainkban azt mondtuk, hogy örömmel támogatunk egy ilyen bizottságot, amelynek az lett volna a feladata, hogy az 1989 óta ingatlanhoz jutott pártok ingatlanjuttatását vizsgáljuk meg. Ez magában foglalta volna a tulajdonszerzést, a használatot, az ingyenes használatot, a bérbeadást, mindent.

Amikor a képviselõ urak az albizottságban szembesültek azzal, hogy itt nagyon nehéz korlátozni csak a Fideszre és az MDF-re az ingatlanvizsgálatot, akkor gyorsan visszavitték a kijelölést az alkotmányügyi bizottságba azzal, hogy módosítani kellene, mert ebbe a vizsgálódásba belekerül az MSZP, az SZDSZ és minden parlamenti párt. Azon minutában módosíttatták azt a feladat-kijelölést, hogy mire vonatkozzék az albizottság eljárása.

Ezek után teljesen jogos mindaz a félelem, amit Áder János és Kis Gyula is megfogalmazott a felszólalásában, hogy megint egy ilyen taktikának a részesei vagyunk, hogy elkezdjük módosítgatni. A Házszabály - s ebben egyetértek Szigethy Istvánnal - ugyan lehetõséget biztosít arra, hogy néhány helyen hozzá lehessen tenni; más kérdés, hogy a gyakorlatunkban ez eddig nem illõ szokás volt.

A másik: nagyon szépen kérek mindenkit, hogy ne hivatkozzon az elõzõ Országgyûlésnek egy darab szavazására vagy eljárására, például arra, hogy ezt a vizsgálóbizottságot felállítottuk vagy nem, mert az elõzõ ciklusban egyetlenegy ilyen bizottságot nem állítottunk fel. (Mozgás és zaj a kormánypárti oldalon.) Mellesleg más volt a Házszabály. Én soha nem venném a bátorságot arra, hogy felálljak és azt mondjam önöknek, hogy az elõzõ ciklusban hányszor kérték önök azt, hogy ne korlátozzuk a napirend elõtti felszólalás idõtartamát; majd ezután a Házszabályt ennek megfelelõen módosítottuk.

Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage