Áder János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Részben meg kell ismételnem néhány dolgot, ami korábban már elhangzott; valamint ki kell javítanom az MSZP és az SZDSZ néhány képviselõjének a hozzászólását - Vancsik Zoltánét elsõként.

Én nem azt mondtam, hogy nem fogja az MSZP megszavazni, hanem azt mondtam, hogy olyan formában fogják megszavazni - és pontosan elmondtam, hogy mi lesz a formája -, ami számukra kedvezõ; tehát úgy, hogy átalakítják. Alkotmányügyi, ügyrendi kérdésként ezt át fogják alakítani holnap a bizottságban, és utána már nyugodt lelkiismerettel meg fogják szavazni, mert lényegében nem az eredeti célnak megfelelõ vizsgálóbizottságról, hanem megint az MDF és a Fidesz székházügyét vizsgáló bizottságról lesz szó, és utána a nyilvánosság elõtt cinikusan még azt is fogják mondani - amit most Vancsik úr is mondott -, hogy igen, igen, õk tulajdonképpen támogatták a javaslatot. Én ezt mondtam, és ezt továbbra is fenntartom. Egyébként az eddig elmondott vélemények ebben a meggyõzõdésemben csak megerõsítettek.

A másik az - Dávid Ibolya már utalt rá -, hogy ez nem új javaslat. Tisztelt Bauer Tamás, kétszer hangzott már el ez a javaslat, egyszer az alkotmányügyi bizottságnak azon az ülésén, amikor az albizottság felállítására sor került. Akkor javasoltam, hogy ugyanazokat a kérdéseket, amelyek a vizsgálóbizottság tárgykörének meghatározásánál szerepelnek, az alkotmányügyi albizottság is vizsgálja meg. Akkor önök és az MSZP nem támogatták ezt a javaslatot.

Másodszor az albizottság alakuló ülésén javasoltam, hogy az albizottság erre a kérdésre is terjessze ki a vizsgálatát. Megint csak nem támogatták önök ezt. Tehát tudok ellenpéldát mondani arra, amit ön itt egy kicsit fennhéjázó módon állított, hogy az SZDSZ minden alkalommal támogatta az ilyen vizsgálatoknak a lefolytatását. Ez nem igaz, az SZDSZ ebben a két esetben nem támogatta ezeknek a kérdéseknek a megvizsgálását. Nem kellene most a parlamentben ez ügyben vitatkoznunk, nem kellene semmilyen módon sem vizsgálóbizottság felállításáról döntenünk, ha önök fél évvel ezelõtt ezt a javaslatot támogatták volna.

S végül a harmadik pontatlanságát is szeretném korrigálni, bár szerencsétlen, hogy egy másik párt képviselõjének kell önt figyelmeztetnie arra, hogy az az állítás, miszerint az SZDSZ nem vett fel hitelt a Mérleg utcai székházára, sajnos nem igaz. Az albizottság rendelkezésére bocsátott tulajdonilap-másolatok szerint önök 150 millió forint hitelt vettek fel a választási kampányban. Igaz, nyomban a kampány után - milyen érdekes - ez a 150 millió forint eltûnt, a jelzálogot levették az épületrõl, de önnek az az állítása nem igaz, hogy semmilyen hitelt nem vettek fel a Mérleg utcai székházukra.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage