Szigethy István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Dávid Ibolya felszólalása közben nyomtam meg a gombot. Jogászként jogásznak szeretném felhívni a figyelmét, hogy az 1991. évi XLIV. törvény törvény volt. Egy törvény lehet ellentétben másik törvénnyel, lehet alkotmánysértõ, csak egy nem lehet: törvénysértõ, mert az maga a törvény. A kormányhatározat viszont egy törvénynek a végrehajtása; egy kormányhatározat lehet törvénysértõ. Ezt a két kérdést, ezt a két ingatlanjuttatási formát összekeverni véleményem szerint súlyos jogi, szakmai hiba.

Az a javaslat pedig, amelyik a kétféle székházhoz juttatást, tehát a törvény által biztosított központi székházjuttatást és a külön kormányhatározattal biztosított székházjuttatást összemossa, súlyos jogi tévedés. Csak ezt szerettem volna hangsúlyozni.

A másik, amiért megnyomtam a gombot: a vitában szó volt arról, hogy a Tocsik-ügy vizsgálatát az alkotmányügyi bizottság az 50 százalékot meghaladó szavazatszámmal rendelte el. Tehát ugyanaz a helyzet volt matematikailag, mint az 1993-as vizsgálóbizottság kérdésében. A különbség abban van, hogy a Tocsik-ügynél szerettük volna kideríteni, mi az igazság, és ennek keretében - aki elolvassa a jegyzõkönyveket, meg is gyõzõdhet róla - tettünk egyet s mást. Abban az ügyben viszont ugyanazzal az 50 százalékkal - csak a másik oldalról - nem állították fel a vizsgálóbizottságot; s azért ez lényeges különbség.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage