Szabó Lajos Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ LAJOS MÁTYÁS (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Én is felfigyeltem a Floridában most induló perre, valóban precedens értékû és ott precedensjog is van, nálunk még nem igazán -

mindegy. De azért arra szeretném nagy tisztelettel a képviselõ asszony figyelmét felhívni - õ is érezte, hogy itt most liberális, s minek megy itt a végén... -, hogy volt a történelemben, a XX. században néhány pillanat, amikor nem 20 évet próbáltak meg tiltással behozni, ezt úgy hívták, hogy szuhoj zakon - a száraztörvény. Csinálták ezt az Egyesült Államokban, csinálták Oroszországban, Szovjet-Oroszországban, a Szovjetunióban, Magyarországon is volt rá példa - nem vezetett eredményre.

A floridai bíráskodás - vagy process, per - megjelenése egy folyamatba illik, s azt hiszem, hogy amikor egy ilyen reklámtörvényen gondolkodunk, akkor ennek van hozadéka. Itt a múlt héten is nagyon szóba került a dohányzás, élénken emlékszem a dologra. Azt szeretném elmondani, hogy ott kezdõdött valamikor, hogy a filmszínészek szájából kivették a cigarettát, és meg lehet ma mondani egészen nagy pontossággal, hogy az a sztár, amelyik még cigarettázik, az '70 elõtt cigarettázott, és aki nem cigarettázik, az '70 után, a hetvenes évek vége után és a nyolcvanas évek elején, a hetvenes-nyolcvanas évek fordulója óta nem ad ilyen modellt, mintát. Ezen kellene elgondolkodnunk, és egy fokozatos, de határozott ilyen fellépésre, azt hiszem, szükség van. De ha 20-30 év azonnali behozását megcélozzuk, ellenkezõ hatást fogunk elérni. Tehát én azt kérném, hogy óvatosan, valóban ne mindent, szanaszét ne engedjünk reklámozni, de az azonnali totális tiltásnak valószínû, hogy negatív hatása lenne. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage