Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr, és köszönöm Béki Gabriellának, hogy megosztotta velünk aggályait. Liberálisként hadd nyugtassam meg, hogy egyáltalán nem ellentétes sem a klasszikus, sem a modern liberális felfogással az, hogy az egyéni szabadság érvényesítése csak addig megvalósítható, amíg mások szabadságának korlátozásával nem jár.

Tehát itt nem kerülhet önmagával lelkiismereti konfliktusba. Hiszen az élvezeti cikkek egy csoportja, az alkohol és a dohány nem azonos a mikrosütõvel vagy pedig a porszívóval. Mert abban a pillanatban, amikor a rászokás révén rabja lesz valaki, már nem szabad akarattal és szabad elhatározása alapján cselekszik a továbbiakban. Tehát higgyék el nekem, hogy a dohányzásról lemondani rettenetes küzdelem, nekem nem is sikerült, mert negyven évvel ezelõtt elkezdtem dohányozni. A dohányzást nem elkezdeni viszont semmiféle nehézséget nem jelent. Sokkal nehezebb volt rászokni, mert hánytam, zöld voltam, csak nagyfiúnak szerettem volna látszani. Éppen ezért ez - és a másfél millió alkoholista Magyarországon - arra kellene hogy figyelmeztessen, hogy vannak olyan folyamatok, amelyeket nem tíz-húsz év múlva kell megakadályozni, mert ma kezdõdnek és tíz-húsz, sõt negyven év múlva teljesednek ki, amikor már a visszafordításuk lehetetlenné válik.

Tehát amikor méltányolom és megköszönöm Béki Gabriella véleményét, akkor azt kell mondanom Szabó Lajos Mátyás képviselõtársamnak, hogy próbálkozzék hosszabb idõtávban gondolkozni, mint egyéves hátralévõ képviselõi mandátuma. Köszönöm. (Felzúdulás a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage