Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Elõször is felhívnám az ön figyelmét arra: ön ahelyett, hogy a parlamentben megengedhetetlen hangot használva... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.) az ellenzéki pártokat támadja... (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.), ahelyett, hogy ön végre valamiféle megoldást adna a mezõgazdasági válságra, ön a népszónoki babérokra pályázva próbál itt... (Felzúdulás a kormánypártok padsoraiban. ) silány érveket felhozni arra, hogy miért ne támogassa a Független Kisgazdapárt a mezõgazdasági tiltakozó akciókban a gazdákat. (Dr. Szabó Zoltán: Ne szervezze õket!)

Hadd hívjam fel az õ figyelmét a Magyar Köztársaság alkotmányának 3. §-a (2) bekezdésére, amely kimondja, hogy a pártok közremûködnek a népakarat kialakításában és kinyilvánításában. (Zaj a kormánypártok soraiban.) A Független Kisgazdapárt, ezen alkotmányos jogánál fogva, a népakaratot kifejezi akkor, amikor felhívja az ön figyelmét arra, hogy ön és kormánya tönkretették ezt az országot. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.) És nemcsak a mezõgazdasági demonstrálók tiltakoznak itt, hanem tiltakoznak az M5-ös útért, tiltakoznak a szippantósok... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.), a felsõoktatási dolgozók - oda lehet, hogy elmegy majd a miniszterelnök úr, ha a gazdákhoz nem akart elmenni -, a vállalkozók, a különbözõ privatizációs vásárlások kapcsán tömegesen elbocsátottak, a Szekszárdi Húsüzemi Kombinát dolgozói... (Derültség a kormánypártok padsoraiban.)

Kérem, engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét, még a saját pártjának a tagjai és vezetõi is tiltakoznak, olyannyira, hogy még õk is alkalmatlannak tartják önt a miniszterelnöki tisztségre, nemcsak én. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.) Ha ön kételkedik ebben, akkor nézze meg a Nap Televízió holnap reggeli Kereszttûz címû mûsorát, ahol a legújabb minisztelnök-ellenjelöltjüket fogják bemutatni. (Folyamatos zaj a kormánypártok padsoraiban.) Tehát tessék már végre tudomásul venni... (Moraj a kormánypártok padsoraiban.), hogy ön olyan törvénytelen módon igyekszik a jogos tiltakozások ellen fellépni, hogy még a saját párttársaikat is figyelmeztetik titkosszolgálati eszközökkel!

(15.20)

Ezt sem mi állapítottuk meg. Ön megrágalmazta a Kisgazdapártot azzal, hogy a mezõgazdaságban szerepe lenne a múltat illetõen. A Független Kisgazdapárt - tessék már végre a történelmi tényeket figyelembe venni! - 1992. február 11-én kilépett a kormánykoalícióból, éppen azért, mert a reprivatizációs programunkat elvetették, azt a reprivatizációt, ami a mezõgazdaságot olyannyira talpra állíthatta volna (Dr. Szabó Zoltán: Még a mostaninál is jobban! - Zaj.), hogy az ön földmûvelésügyi minisztere is így nyilatkozott a Magyar Rádióban, hogy ezt kellett volna tenni.

Úgy gondolom, hogy ön a saját miniszterének az álláspontját sem ismeri. (Általános zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban: Összevissza beszélsz!) Ne vegye rossz néven, de az, amire ön hivatkozik agrárprogramként, az a néhány oldalas fércmunka, az bizony olyan szinten van, hogy egy elemi iskolai diákot is megfeddnének azért, hogyha ilyen szinten akarná a mondandóját a tanító néni számára elmondani. A Független Kisgazdapárt tehát azt mondja önnek, tessék végre egyszer megpróbálni megérteni a mi alternatív gazdasági programunkat, ott leírtuk a kivezetõ út teljes egészét. (Általános zaj.)

A Független Kisgazdapárt álláspontja a felmerült kérdésekben az, hogy ön szembeállítja a várost a vidékkel, olyan törvénytelen eszközökhöz nyúl, hogy a tápiószelei polgármester is kénytelen volt tiltakozni 13 település nevében, hogy rendõrségi helikopterekkel figyelmezteti... (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.) - befejezem, elnök úr - figyelteti a demonstrálókat, még a templomban is felvételeket készíttetnek... (Az elnök ismételten a csengõ megkocogtatásával figyelmeztet az idõ leteltére.), visszatértek az állampárti módszerekhez.

Egy megoldás van, miniszterelnök úr: minél elõbb távozik, annál kevesebb kárt okoz. (Általános zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiban. - Taps a Kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage